Aeneas: Den legendariske helten fra Troja

aeneas
Ca. 3 minutters lesetid

Aeneas var en trojansk prins og en av de siste overlevende fra den trojanske krigen. Han spilte en betydelig rolle i krigen og ble til og med spådd til å bli dens eventuelle seierherre.

Etter krigen grunnla han byen som senere skulle bli Roma, og ble dens første konge. Akilles, en annen stor helt fra den trojanske krigen, anerkjente til og med Aeneas som sin overmann etter deres duell.

Aeneas regnes som en kulturhelt av både romere og grekere og blir ofte referert til som «den andre grunnleggeren av Roma.» Her er en nærmere titt på livet og prestasjonene til denne legendariske figuren.

Aeneas sin rolle i den trojanske krigen

Aeneas ble født av Afrodite, kjærlighetsgudinnen, og Anchises, en menneskelig prins. Selv om faren hans hevdet avstamning fra Dardanus, en av Zevs sønner, ble Anchises faktisk født inn i en ydmyk familie.

Afrodite beskyttet sønnen mot Hera, Zevs sin sjalu kone, men hun kunne ikke redde ham fra Paris, prinsen av Trojas vrede. Da Paris dømte Afrodite som den vakreste gudinnen og tildelte henne prisen for Helens hånd i ekteskapet, lovet Afrodite ham at hvis han noen gang trengte hennes hjelp, ville hun komme ham til unnsetning.

Senere, da Menelaos ledet en hær mot Troja for å hente kona Helen, brukte Afrodite kreftene hennes for å redde Paris fra den sikre døden fra Menelaos hender. I takknemlighet tildelte Paris Afrodite prisen til den vakreste dødelige kvinnen i Troja: Helen selv.

Afrodite hjalp deretter Paris med å bortføre Helen fra Hellas og bringe henne tilbake til Troja. Denne handlingen utløste den ti år lange trojanske krigen der Aeneas kjempet sammen med sine trojanere mot den greske hæren.

Selv om Aeneas bare var en prins og ikke Trojas konge, ble han fremtredende under krigen som en av dens største helter. Han beseiret til og med Akilles i enkeltkamp. Senere var han i fare for å bli fanget av de greske styrkene, men som profetert var han imidlertid i stand til å unnslippe Troja før det falt for grekerne takket være Afrodites inngripen.

Aeneas grunnlegger Roma

Etter å ha utholdt mange utfordringer på sin reise fra Troja, ankom Aeneas til slutt Latium hvor han giftet seg med Lavinia, datter av kong Latinus, og grunnla Lavinium, det som senere ble Roma. Mange år senere skulle hans etterkommere Romulus og Remus fortsette hans arv.

På grunn av sin rolle i grunnleggelsen av Roma, regnes Aeneas som en stamfar ikke bare til Romulus, men også til alle romerne som kom etter ham, noe som gjør ham til en av Romas viktigste kulturhelter.

Konklusjon

Aeneas var en trojansk prins som spilte en betydelig rolle i den trojanske krigen og fortsatte med å grunnlegge Roma etter dens fall. Han ble ansett som en stor helt av både grekere og romere og blir ofte referert til som «den andre grunnleggeren av Roma.» Takket være hans heroiske gjerninger og bragder er Aeneas fortsatt en viktig skikkelse i både gresk og romersk mytologi også i dag.