Agamemnon

Agamemnon
Ca. 2 minutters lesetid

I gammel gresk mytologi var Agamemnon sønn av kong Atreus og dronning Aerope av Mykene. Han var gift med dronning Clytemnestra og hadde fire barn med henne: Iphigenia, Electra, Orestes og Chrysothemis.

Agamemnon er kanskje mest kjent for sin rolle i den trojanske krigen, hvor han ledet den greske hæren til seier over Troja.

Agamemnons tidlige liv

Agamemnons tidlige liv

Ikke mye er kjent om Agamemnons tidlige liv. Han ble født inn i en kongefamilie og vokste opp i byen Mykene. På et tidspunkt giftet han seg med Clytemnestra og fikk fire barn med henne.

Den trojanske krigen

I gresk mytologi ble den trojanske krigen utkjempet mellom kongedømmene Troja og Hellas etter at Paris av Troja stjal Helen fra ektemannen Menelaos, kongen av Sparta.

Krigen varte i ti år og inneholdt noen av de mest kjente heltene i gresk mytologi, inkludert Akilles, Odyssevs og Hektor. Agamemnon spilte en sentral rolle i krigen, og førte den greske hæren til seier.

Agamemnon sin karakter

Agamemnon sin karakter

Agamemnon var kjent for sin taktiske skarpsindighet og inspirerende lederskap. Han var den øverstkommanderende for de akaiske (greske) styrkene under den trojanske krigen, og en mann som var klok nok til å erkjenne at en vellykket leder også må være fleksibel i forhold til skiftende omstendigheter på slagmarken.

Agamemnon visste at å være for rigid i taktikken ikke ville vinne kamper, så han søkte aktivt tilbakemeldinger fra sine omkringliggende rådgivere og befal, spesielt fra Nestor og Achilles (selv om dette ofte var et surt eple å bite i).

Når han hørte deres råd gitt i ærlig ettertanke, endret han ofte planene sine når det virket fornuftig eller fordelaktig å gjøre det.

Agamemnons karakter

Han så på lederrollen sin mindre som et monarkisk dekret og mer som en sammenvevd kollektiv innsatsgruppe som jobber mot det samme målet, hvor enhver person kan ha verdifulle innspill.

Dette er det som gjorde Agamemnon til en så fremragende leder i denne perioden av antikkens Hellas.

Agamemnons død

Agamemnons død

Etter at krigen var over, vendte Agamemnon hjem til Mykene med sin elskerinne Cassandra. Der ble han møtt av kona Clytemnestra og hennes elsker Aegisthus.

Clytemnestra drepte Agamemnon i badekaret sitt som hevn for at han ofret datteren deres Iphigenia tidligere i krigen. Det kan også ha vært at han ble drept mens han sov. Ifølge Odysseen ga hun uansett denne mektige generalen en æreløs død ved at han ble snittet opp som en simpel gris på denne måten – drept uten mulighet til å forsvare seg.

Aegisthus hjalp deretter Clytemnestra med å drepe Cassandra også. Agamemnons sønn Orestes kom derimot hjem senere, og drepte både Clytemnestra og Aegisthus for å hevne farens død.