colosseum

Colosseum er et av romerriket sine mest populære bygninger, og et symbol på imperiets storhet. Bygget har en kolossal størrelse, og er 189 meter langt, og 156 meter bred. Det er formet som en ellipse, og det beregnes at Colosseum rommet rundt 50,000 sitteplasser.

Byggingen av Colosseum ble påbegynt av keiser Vespasian, og fullført av hans sønn Titus like etter hans død. Det tok nesten 10 år å bygge Colosseum, og formålet var, som et gammelt sitat sier, å gi «brød og sirkus til folket.»

Tankegangen var slik, at hvis man holdt innbyggerne fornøyde med mat og underholdning, så ble det mindre sannsynlig at de ville gjøre opprør. Uten underholdning kan folk bli svært rastløse, og vi vet alle hva som skjer når man er sulten – man blir sulten og sinna. Derfor ble det arrangert mange typer underholdning i Colosseum; vanligvis med en hel del blod.

Den mest populære av disse var gladiatorkamper mellom slaver som hadde blitt trent på gladiatorskoler. Kampene endte ofte med døden for en av partene, men hvis begge gladiatorene hadde gjort en god jobb med å underholde folket, så kunne taperen sitt liv bli spart hvis keiseren bifalte det.