Det osmanske rike (ottomanske riket)

det osmanske rike
Ca. 4 minutters lesetid

Det osmanske rike var et av de største imperiene i verdenshistorien. På sitt høydepunkt kontrollerte det et territorium som strakte seg fra Nord-Afrika til Balkan og fra den arabiske halvøy til Kaukasus.

Imperiet ble grunnlagt på slutten av 1200-tallet av tyrkiske stammemenn som feide ut av Sentral-Asia og raskt erobret et stort område. I løpet av de neste århundrene fortsatte ottomanerne sin ekspansjon, sakte, men jevnt og trutt, la nye land til imperiet.

På 1500-tallet var de blitt en stor global makt, og deres territorium inkluderte noen av de mest velstående og økonomisk avanserte regionene i verden.

Fra 1600-tallet begynte imidlertid ottomanerne å tape terreng til sine europeiske rivaler. Spesielt klarte de ikke å holde tritt med den voksende militærmakten til det keiserlige Russland.

Som et resultat, i løpet av 1800-tallet, ble det osmanske riket gradvis tvunget til å gi fra seg mye av sitt territorium. I 1918 hadde den krympet til sin nåværende størrelse.

I dag huskes det osmanske riket som et av historiens store imperier. Dets arv kan sees i de mange kulturer og folkeslag som den en gang kontrollerte.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om det osmanske rike, romerriket, og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 50 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Hva er det osmanske riket?

Det osmanske rike, også omtalt som det ottomanske riket, var et multietnisk og multireligiøst imperium som varte fra 1299 til 1922, med kristne, jøder og muslimer som levde i relativ fred i århundrer. Det var etterfølgeren til det bysantinske riket, og dets osmanske sultan, Mehmed VI, var det siste regjerende statsoverhodet.

Osmanerne

Osmanerne var kjent for sin militære dyktighet, og hærene deres var noen av de mest fryktede i verden. De var også store beskyttere av kunst og vitenskap, og deres hovedstad Istanbul var et senter for læring og kultur.

Osmanerne styrte i århundrer, men imperiet deres begynte å avta på 1800-tallet. I 1922 ble imperiet deres ble oppløst. Imidlertid lever arven deres videre i de moderne landene som en gang var en del av deres territorium.

Osmanske riket sultaner

Det var totalt 36 sultaner i det osmanske riket. Sultanene som styrte imperiet var noen av de mektigste herskerne i sin tid. De presiderte over en gullalder av kunst og kultur, og deres styre var preget av militære suksesser og territoriell ekspansjon.

Noen av de mest kjente sultanene som styrte det osmanske riket er som følger:

 • Osman I
 • Orhan I
 • Murad I
 • Bayezid I
 • Mehmed I
 • Murad II
 • Mehmed II (erobret blant annet Konstantinopel og forårsaket østromerrikets fall i 1453)
 • Bayezid II
 • Selim I

En av de mest betydningsfulle sultanene var Suleiman den store.

Suleiman den store

Suleiman den store var en av de mektigste herskerne i det osmanske riket. Han utvidet imperiet i størst grad, og erobret enorme territorier – til slutt inkluderte det osmanske riket land i både Europa, Asia og Afrika.

Han skapte også en periode med store kulturelle prestasjoner, og bestilte kunstverk og arkitektur som fortsatt beundres i dag.

Suleiman var en dyktig politiker og diplomat, og han forhandlet ofte med andre herskere for å løse tvister. Han var imidlertid også kjent for sin brutale taktikk, og han var ikke redd for å bruke makt for å nå sine mål.

Uavhengig av metodene hans, er det ingen tvil om at Suleiman den store satte et varig preg på historien til det osmanske rike.

Det osmanske riket flagg

Flagget til det osmanske riket var et enkelt hvitt flagg med en rød halvmåne og åtte-kantet stjerne. Dette flagget fortsatte å bli brukt av etterfølgerstaten Tyrkia til 1900-tallet.

Hva skjedde med det osmanske riket?

Det osmanske rikets fall var en langsom og gradvis prosess.

 • Fra slutten av 1800-tallet begynte imperiet å oppleve betydelige politiske reformer. Dette ble etterfulgt av en periode med økonomisk nedgang, som førte til økt sosial uro.
 • I 1908 gjennomførte en gruppe reforminnstilte militæroffiserer et kupp og avsatte den regjerende sultanen. Dette innledet en periode med politisk ustabilitet, som til slutt førte til imperiets forfall.
 • I 1914 gikk ottomanerne inn i første verdenskrig på siden av sentralmaktene. De ble raskt beseiret, og i 1918 var imperiet fullstendig oppløst.

Det osmanske rikets fall var en kompleks prosess som ble påvirket av både interne og eksterne faktorer, og som kan sammenlignes med romerrikets nedgang og fall. Imidlertid er det klart at imperiets forfall var uunngåelig på begynnelsen av det tjuende århundre.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *