Diktatur (definisjon, land med diktatur, kjente diktatorer)

julius cæsar død
Ca. 2 minutters lesetid

Diktatur definisjon

Begrepet “diktatur” defineres som en “styreform der en person eller en liten gruppe besitter absolutt makt uten effektive konstitusjonelle begrensninger,” ifølge Encyclopedia Britannica. Begrepet diktatur oppstod i den romerske republikken, og kommer fra tittelen “diktator.”

(En mer oppdatert versjon av denne artikkelen er tilgjengelig på engelsk her: Dictatorship: Countries, Definition, Types, & Examples)

Hva er diktatur?

Et diktatur er et styresett hvor én person sitter med all makt. Det kan innebære en liten gruppe, men i moderne tid er det mest vanlig med diktatur som enevelde. Selv om diktatur anses med forakt av de fleste som bruker ordet i dag, var det ikke tilknyttet noen negative konnotasjoner når begrepet ble skapt. I den romerske republikken oppstod et diktatur når en konsul midlertidig ble gitt ekstraordinær fullmakt for å håndtere statskriser. Diktaturet ble deretter opphevet så snart krisen var over, og konsulen gikk tilbake til sin tidligere, mer begrensede makt.

Var styresettet i romerriket demokrati?

Nei, styresettet i romerriket var ikke et demokrati, til tross for at det hadde visse likhetstrekk med vår moderne oppfatning av hva et demokrati er. Romerriket var et monarki med en eneveldig konge fra rundt år 753 til 509 f.Kr., en republikk hvor frie (mannlige) borgere hadde stemmerett fra år 509 til 27 f.Kr., og et keiserdømme med en eneveldig keiser fra år 27 f.Kr. til 476 e.Kr., når romerriket falt.

Land med diktatur

Det finnes omtrent 50 land med diktatur i det 21. århundre, inkludert:

 • Hviterussland, med president Alexander Lukashenko
 • Kina, med president Xi Jinping
 • Den demokratiske republikken Kongo, med president Denis Sassou Nguesso
 • Cuba, med president Miguel Diaz-Canel
 • Syria, med president Bashar al-Assad
 • Vietnam, med president Nguyễn Phú Trọng

Kjente diktatorer

Noen av de mest kjente diktatorer gjennom verdenshistorien inkluderer:

 • Julius Cæsar, som var den første til å erklære seg selv diktator på livstid i det gamle romerriket
 • Napoleon Bonaparte, som var en fransk militær og politisk leder
 • Adolf Hitler, som styrte Tyskland under 2. verdenskrig
 • Josef Stalin, som styrte Russland under 2. verdenskrig
 • Kim Jong-un, som styrer det isolerte Nord-Korea

Reklame: Klikk her for å lytte til lydbøker om Julius Caesar og andre diktatorer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *