Etruskerne

Etruskerne
Ca. 2 minutters lesetid

Etruskerne blir ofte overskygget i historien av romerne, men var selv et sofistikert folk som etterlot seg en rik arv. Etruskerne bodde i det sentrale Italia og antas å ha sin opprinnelse i Lilleasia. De var dyktige håndverkere, kunstnere og arkitekter, og deres kultur hadde en dyp innflytelse på romerne. La oss ta en titt på hvem de var og hva de oppnådde.

Arkitektur

Den etruskiske sivilisasjonen antas å ha begynt på 800-tallet f.Kr. De bygde byer som konkurrerte med grekernes; blant disse var Tarquinia, Veii og Volterra. Etruskerne var fantastiske arkitekter og ingeniører; de konstruerte veier og dreneringssystemer, og var ansvarlige for å bygge de første broene laget av stein.

Politikk

Deres politiske system var basert på bystater, som hver ble styrt av en aristokratisk familie. Med tiden begynte disse bystatene å smelte sammen til større enheter, hvorav den mektigste var Tyrrenia.

Rundt 600 f.Kr. begynte derimot etruskerne å komme i konflikt med romerne, som sakte tok makten i det sentrale Italia. Etruskerne utkjempet tre kriger med romerne (hvorav de vant de to første), men innen 265 f.Kr. var de blitt beseiret, og sivilisasjonen deres ble underlagt Roma.

De romersk-etruskiske kriger

De romersk-etruskiske krigene strakte seg over århundrer, og var preget av et langt og flyktig forhold mellom to sivilisasjoner som ofte var i konflikt. Den lange tiden med krig demonstrerte den kompliserte naturen til Romas tidlige historie, som til slutt førte til at romerne dominerte over Etruria.

Det er tydelig at romernes politiske og økonomiske skarpsindighet var et av deres sterkeste våpen i denne krigen. Mye av suksessen deres stammet fra sterke militære styrker, så vel som deres evne til effektivt å bygge hærer og utvikle ekspanderende territorier. Disse kampanjene ga en indikasjon på det som senere skulle bli romerriket.

Arv

Til tross for deres relativt korte tid på den historiske scenen, ga etruskerne varige bidrag innen kunst, arkitektur, ingeniørvitenskap og politikk. Arven deres kan fortsatt sees i Roma i dag; ja, mange av de mest kjente bygningene i Roma (inkludert Colosseum) ble bygget med etruskisk design.

Så neste gang du beundrer de gamle ruinene i Roma, husk at vi har etruskerne å takke for en rekke av dem.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *