Gladiator

gladiator
Ca. 1 minutters lesetid

En gladiator var en gammel romersk profesjonell som underholdt publikum på arenaen ved å kjempe til døden.

Opprinnelsen til gladiatorer er ikke klar. Det er mest sannsynlig at de var slaver, krigsfanger eller fordømte kriminelle. Gladiatorer ble opplært til å kjempe i en bestemt stil og med bestemte våpen. Deres rustninger og klær ble typisk stylet for å identifisere hvilken type gladiator de var.

Gladiatorer er ofte assosiert med romersk kultur, men praksisen fantes også i andre kulturer, som Hellas og Japan. Ordet “gladiator” kommer fra latin “gladius” som betyr sverd som gjenspeiler hvordan disse krigerne kjempet med sverd eller dolker i hånd-til-hånd kamp mot andre væpnede motstandere.

Gladiatorkampene på arenaen var et skue av blod og vold. Som en av de mest populære formene for underholdning i det gamle Roma, var ikke denne typen kamp for sarte sjeler. Våpnene som gladiatorer brukte var designet for å påføre maksimal skade. Romerne elsket å se disse kampene så mye at de ofte satset på hvem som skulle vinne kampen.

Populariteten til gladiatorer toppet seg under romertiden og begynte deretter å avta med deres fall fra makten.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *