Hunerne, Kong Attila, og deres herjinger i Europa

hunerne
Ca. 2 minutters lesetid

Hunerne var et nomadefolk som bodde i Sentral-Asia. De invaderte Europa, romerriket, og det nære østen, hvor de erobret store områder.

Hunerne var opprinnelig et nomadefolk som bodde i Sentral-Asia, som hadde byttet hester for kinesisk silke før de slo seg ned i regionen Mongolia. Hunerne var blitt underslått av kineserne, og var dyktige til å drive med hest.

De var kjent for sin grusomhet som krigere, og deres bruk av monterte bueskyttere som få hærstyrker kunne stå imot. De spilte også en viktig rolle i å forme europeiske kulturer og identiteter gjennom både krigføring og handel.

Hunerne “strømmet ut som en flom over Europa”

Hunerne “strømmet ut som en flom over Europa”

Den første registrerte omtale av hunerne var i 91 e.Kr. av den romerske historikeren Tacitus, da han sa at «en rase fra Asia har strømmet ut som en flom over Europa». Den første hunniske invasjonen skjedde derimot i det 4. århundre e.Kr. da de invaderte Armenia og Georgia.

I 375 e.Kr. hadde de nådd Gallia og Spania. De beseiret keiser Valens ved Adrianopel (nå Edirne) i 378 e.Kr., og fortsatte å invadere romerrikets territorium til de nådde Konstantinopel (nå Istanbul).

Som et resultat av deres herjinger satte de i bevegelse en hel mengde folkevandringer i Europa, blant annet for vandalene, vestgoterne, og østgoterne.

Kongen og lederen deres ble kalt Etzel, som er tysk for Attila.

Hunernes konge: Kong Attila (Attila the Hun)

kong attila

Kong Attila, på engelsk kjent som Attila the Hun, er et navn som har kommet til å representere en av de mest ondskapsfulle og grusomme lederne i hele historien. Han er mest kjent for sin brutale invasjon av Vest-Europa, og hans arv ble etterlatt i kjølvannet av hans erobringer og ødeleggelser.

Den nøyaktige fødselsdatoen hans er ukjent, men det antas at han ble født rundt 406 e.Kr. Faren hans, Mundzuk, var en hunnisk høvding som hadde blitt fordrevet fra sitt hjemland av den store khans invasjon. Kong Attila sin mor var en konkubine som ble Mundzuks kone da han tok henne som en del av medgiften hennes.

Nedgangen til Hun-imperiet tilskrives deres mangel på organisering og deres manglende evne til å skape en stabil regjering for seg selv.

Imperier kommer og går, men de etterlater alle en innvirkning på historien på en eller annen måte. Hunerne var intet unntak fra denne regelen, da de satte et betydelig preg på Eurasia.