Imperium

imperium
Ca. 1 minutters lesetid

Et imperium er en type stat som har omfattende kontroll over landet, menneskene og ressursene i store områder. Ordet “imperium” kommer fra det latinske ordet imperium som betyr “kommando.”

Imperienes historie kan spores tilbake til antikken. I det gamle Roma var en keiser en hersker som hadde fullstendig og absolutt makt. Romerriket var et av de mektigste imperiene i antikkens historie.

Det er fire typer imperier:

  1. Gamle imperier: De eksisterte før moderne tid og besto for det meste av riker. Disse imperiene var basert på en sentralisert makt med et komplekst sosialt hierarki. Eksempler inkluderer det romerske og osmanske riket.

  2. Hegemoniske imperier: Disse imperiene var preget av en enkelt supermakt som utøvde sin dominans over andre land for å kontrollere dem. Eksempler inkluderer det britiske imperiet og Umayyad-riket.

  3. Multipolare imperier: Disse er preget av mer enn én supermakt som utøver sin dominans over andre land for å kontrollere dem. De er basert på økonomisk, kulturell, militær og politisk dominans. Eksempler inkluderer Sovjetunionen og USA.

  4. Post-moderne imperier: Disse imperiene er preget av et forsøk på å integrere sosial struktur med stor økonomisk, kulturell, politisk og militær makt på en måte som gjør at sentralmakten ikke dominerer over imperiet for dets langsiktige eksistens. De er ikke basert på en sentralisert makt, men snarere på en “myk kraft” av senteret. Eksempler inkluderer den britiske Raj, Kina og EU.

Fremveksten av imperier har blitt tilskrevet mange ting, for eksempel geografi, klima, naturressurser og teknologi for å nevne noen.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *