Kjente gladiatorer i det gamle Roma

Kjente gladiatorer i det gamle Roma
Ca. 2 minutters lesetid

I det gamle Roma var gladiatorer profesjonelle krigere som kjempet til døden foran mengder av tilskuere. Selv om de ofte var slaver, kriminelle eller krigsfanger, var noen gladiatorer frie menn som valgte å kjempe på arenaen for rikdom og berømmelse. Her er noen av de mest kjente gladiatorer i romersk historie.

Spartacus

Spartacus var en thrakisk slave som ble solgt til en ludus, eller gladiatorskole, i Capua, Italia. I 73 f.Kr. ledet han et slaveopprør mot den romerske republikken. Selv om opprørshæren hans til slutt ble beseiret, ble Spartacus en folkehelt for sin rolle i opprøret. Historien hans ble popularisert i 1960-filmen Spartacus med Kirk Douglas i hovedrollen. 

Commodus

Commodus var romersk keiser fra 180-192 e.Kr. Han var en utrolig upopulær hersker og er kanskje mest kjent for sitt terrorvelde der han fikk tusenvis av mennesker drept, inkludert senatorer og høytstående embetsmenn. Han likte også å kjempe som gladiator på arenaen og antas å ha drept over 500 dyr under offentlige spill. Det sies derimot at keiser Commodus sannsynligvis jukset til mange eller alle av sine seire mot både dyr og mennesker. Commodus erklærte seg selv Hercules og endret navnet på Roma til Colonia Commodiana. 

Flamma

Flamma var en syrisk gladiator som kjempet i over 30 kamper før han ble drept på arenaen i en alder av 28. I løpet av sin karriere vant Flamma 21 ganger på knockout og 10 ganger ved underkastelse. Han kjempet både som en retiarius (en type gladiator som kjempet med et nett og et trepigget spyd) og som en secutor (en type gladiator som kjempet med et sverd og skjold). Flamma trakk seg fra kamp etter å ha blitt alvorlig skadet på arenaen, men ble overtalt til å returnere for en siste kamp som endte med hans død. 

Spartacus, Commodus og Flamma var altså tre av de mest kjente gladiatorene i romersk historie, som er berømt for sine opptredener i arenaen.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om gladiatorkamper og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *