Livet i romerriket: Et lite innblikk

Livet i romerriket
Ca. 2 minutters lesetid

Har du noen gang lurt på hvordan livet i romerriket var for vanlige folk? Selv om romerriket var et av de største imperiene i historien, som spenner over 3,5 millioner kvadratkilometer på sitt høydepunkt, er svært lite kjent om hvordan hverdagen faktisk var for menneskene som levde på den tiden.

Imidlertid, takket være nyere arkeologiske funn, begynner vi å få en bedre forståelse av hvordan livet var for den gjennomsnittlige borgeren i romerriket. Her er tre ting vi nå vet om romerne sitt levesett:

  1. De fleste bodde i små landsbyer eller landlige områder.
  2. De fleste var bønder eller jobbet i landbruket i en eller annen kapasitet.
  3. Forventet levealder var rundt 35 år, selv om dette varierte avhengig av sosial klasse.

1. De fleste bodde i små landsbyer eller landlige områder.

Romerriket var først og fremst et landlig samfunn, med de fleste som bodde i små landsbyer eller bondesamfunn utenfor større byer. Faktisk er det anslått at bare rundt 10-15% av befolkningen i romerriket bodde i urbane områder. Flertallet av menneskene som bodde på landsbygda var engasjert i en eller annen form for jordbruk, enten det var oppdrett av avlinger eller oppdrett av husdyr.

2. De fleste var bønder eller jobbet i landbruket i en eller annen kapasitet.

Som nevnt ovenfor var de fleste som bodde i romerriket engasjert i jordbruk. Dette er ikke overraskende når man tenker på at den romerske økonomien i stor grad var basert på jordbruk og matproduksjon. Faktisk anslås det at så mye som 80 % av arbeidsstyrken var ansatt i landbruket under imperiets høyde.

3. Forventet levealder var rundt 35 år, selv om dette varierte avhengig av sosial klasse.

Selv om forventet levealder varierte avhengig av sosial klasse, med rikere borgere som hadde en tendens til å leve lenger enn de fra lavere klasser, var gjennomsnittlig levealder i hele imperiet rundt 35 år. Dette er relativt kort sammenlignet med forventet levealder i dag, men det er verdt å merke seg at spedbarnsdødeligheten også var høy i denne tidsperioden, noe som bidro til lavere forventet levealder totalt sett. Man kan derfor anta at mange av de som overlevde sine første år (eller som ikke døde i krig), levde til å bli godt opp mot 60 år.

Selv om vi kanskje ikke vet alt om hverdagslivet i romerriket, har nyere arkeologiske funn gitt oss en bedre forståelse av hvordan det var å leve i den tidsperioden. Fra disse funnene vet vi at de fleste bodde i små landsbyer eller landlige områder, jobbet i landbruket, og hadde en forventet levealder på rundt 35 år.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *