Pantheon Roma (arkitektur, kuppel konstruktion)

Pantheon Roma (arkitektur, kuppel konstruktion)

Innhold: 

  • Hva er Pantheon Roma?
  • Historien om Pantheon kuppel konstruktion
  • Pantheon arkitektur og utforming

Hva er Pantheon Roma?

Pantheon er et tempel som opprinnelig ble bygget for alle gudene i det gamle Roma. Romerne hadde mange guder, så de trengte en veldig stor plass for å romme dem alle.

Ordet Pantheon er avledet fra det greske språket, og betyr bokstavelig talt “alle gudenes tempel.”

Historien om Pantheon kuppel konstruktion

Pantheons kuppel konstruksjon slik vi kjenner den i dag ble bygd i 126 e.Kr. av keiser Hadrian, som hadde en lidenskap for arkitektur, og designet tempelet i samarbeid med Apollodorus av Damaskus, en berømt gresk arkitekt. Uheldigvis ble arkitekten henrettet, etter ordre av keiseren, på grunn av en krangel angående tempelets design.

Den originale Pantheon ble bygget av Marcus Agrippa under keiser Augustus regjeringstid i 27 f.Kr. Den brant så ned, først i 80, før den ble oppbygd igjen, og så brant ned igjen i 110, før Hadrian bygde versjonen vi ser i dag.

Pantheon arkitektur og utforming

Pantheon er et arkitektonisk mesterverk med et design som har blitt kopiert mange ganger gjennom historien. Bygningens kuppel er den største uarmerte betongkuppelen som noen gang er bygget.

Formen på bygningen er et resultat av konstruksjonsmetoden, hvor betongblokker ble lagt for å lage buer som støtter en mursteinsbelagt betongkuppel.

Pantheon er den best bevarte antikke romerske bygningen som eksisterer. Det kuppelformede taket har blitt kalt «antikkens største arkitektoniske prestasjon» og portikoen «et av de mest majestetiske monumentene i det gamle Roma.»

I dag brukes fortsatt Pantheon som kirke og turistattraksjon.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.