Pompeii og Vesuv fakta (vulkanutbrudd, film, m.m.)

Pompeii og Vesuv fakta (vulkanutbrudd, film, kart, m.m.)

Pompeii, eller Pompei, er en by i Italia som ble ødelagt og begravd i vulkanutbruddet av Vesuv, en aktiv vulkan, i 79 e.Kr. Byen var en blomstrende romersk koloni inntil den ble ødelagt av vulkanen.

Innholdsfortegnelse: 

 • Vesuv – vulkanen som forårsaket Pompeii sin undergang
 • Pyroklastisk strøm
 • Pompeii film
 • Fakta om Pompeii og Vesuv
 • Hva heter vulkanen i Pompeii?
 • Hvorfor hadde Pompeii vulkan? Hvorfor bosatte folk seg der?
 • Hvor ligger Pompeii?
 • Hvor stor var Pompeii?
 • Når hadde Vesuv utbrudd?Hvorfor hadde Vesuv vulkanutbrudd i år 79 e.Kr.?
 • Har Vesuv aktivitet i dag?
 • Går det an å besøke Vesuv?
 • Herculaneum – den glemte byen

Vesuv – vulkanen som forårsaket Pompeii sin undergang

Vesuv var navnet på vulkanen i Pompeii, og dens utbrudd var en av de mest katastrofale naturkatastrofene i menneskehetens historie. Det forårsaket ødeleggelsen av Pompeii og Herculaneum, byer nær vulkanens base.

Utbruddet skal ha drept så mange som 16,000 mennesker, derav 2,000 i selve byen, og resten utenfor og i de nærliggende områdene. Pompeii og Vesuv er derfor ord som vekker gysninger blant de fleste som har hørt den sanne historien, og for menneskene som opplevde vulkanutbruddet må det ha vært en forferdelig skremmende situasjon.

vesuv

Pyroklastisk strøm

Vulkanutbruddet spydde ut aske og pimpstein over et stort område, og en pyroklastisk strøm som bestod av svært varme gasser og partikler. Temperaturene i en pyroklastisk sky kan komme helt opp mot 1000 varmegrader, og dermed gjorde Vesuv Pompeii sine innbyggere om til aske så raskt at de ikke skal ha følt noen ting når døden inntraff.

Byene Pompeii og Herculaneum var dekket av opptil seks meter (20 fot) aske. Asken herdet til et lag kalt tuff som bevarte bygninger og gjenstander inne i dem i århundrer. Dermed ble det som var en katastrofe uten like for innbyggerne i denne romerske byen, en av faktorene som har bidratt mest til vår forståelse av romerrikets kultur og levemåte.

Like utenfor en av Pompeiis mest traffikerte porter i romertiden ble for eksempel gravkammeret til Marcus Venerius Secundio, en romersk forvalter av Venus-tempelet, oppdaget. Marcus begynte sitt liv som slave for Pompeii sine innbyggere, kjøpte så sin frihet og ble en viktig prest, før han etter hvert ble en av byens rikeste, og blant annet arrangerte fire dager med tevlinger, musikk, og teaterforestillinger for folket.

Det har også blitt funnet komplett bevarte senger og andre gjenstander, hvor treverket fortsatt er bevart. Hvem skulle trodd at det var mulig, etter 2,000 år?

pyroklastisk strøm

Herculaneum – den glemte byen

Herculaneum, eller Herculanum, er en liten by som ble ødelagt av utbruddet av Vesuv i 79 e.Kr. Den ble begravd under 20 meter med aske, og den ble glemt i århundrer til den ble gjenoppdaget ved et uhell i 1709.

Når en arbeider i Resina, som boret ned i bakken for å bygge en brønn for et monasteri, støtet han på marmor og andre materialer. Ved senere utgravinger skulle det vise seg at dette materialet tilhørte Herculaneum.

Det er fortsatt mye å finne ut om Herculaneum fordi byen har blitt så godt bevart. Det arkeologiske området blir fortsatt gravd ut, og det er mange mysterier som venter på å bli løst.

herculaneum

Fakta om Pompeii og Vesuv

Er det laget en Pompeii film? Ja, det har blitt laget en film, Pompeii, som skildrer vulkanutbruddet i Pompeii. Den er en amerikansk 3D-katastrofefilm fra 2014 regissert av Paul W.S. Anderson, og med Kit Harington, Emily Browning og Kiefer Sutherland i hovedrollene. Filmen skildrer utbruddet av Vesuv i år 79 fra perspektivet til en slave på et skip som frakter gladiatorer som prøver å redde sin sanne kjærlighet, som er fanget inne i Pompeii akkurat da vulkanen begynner å få utbrudd.

Hva heter vulkanen i Pompeii? Vulkanen i Pompeii heter Vesuv, og holder til i Napolibukten, Italia.

Hvorfor hadde Pompeii vulkan? Hvorfor bosatte folk seg der? Grunnen til at folk bosatte seg nær Pompeii sin vulkan, er mest sannsynlig at de ikke visste at det var en vulkan. De må ha trodd at det var et vanlig fjell, noe som er svært naturlig. Før utbruddet så Vesuv nemlig ut som et helt vanlig fjell, inntil toppen nærmest ble “blåst av” i vulkanutbruddet, og skapte den brede kjegleformen Vesuv har i dag.

En annen grunn til at folk bosatte seg nær Pompeiis vulkan, er at de slo seg ned der på grunn av dens fruktbare jord og jordbruk, som man ofte finner i nærheten av vulkaner, og asken de har pøst ut i tidligere tid.

Hvor ligger Pompeii? Pompeii ligger i Napolibukten, sørøst for Roma.

hvor ligger pompeii

Hvor stor var Pompeii? Pompeii hadde en størrelse på omtrent 67 hektar i 79 e.Kr., og 8,000 til 10,000 innbyggere.

Når hadde Vesuv utbrudd? Vulkanen Vesuv hadde utbrudd 24. august i 79 e.Kr.

Hvorfor hadde Pompeii vulkanutbrudd i år 79 e.Kr.? Ved Pompeiis vulkanutbrudd hadde vulkanen vært aktiv i århundrer, så det var bare et spørsmål om tid før den skulle utbryte igjen. De gamle romerne trodde at den var utdødd, og at det derfor bare kunne betraktes som et helt vanlig fjell. Utbruddet ble innledet av jordskjelv og kraftig regn, som forårsaket flom og jordskred.

Har Vesuv aktivitet i dag? Vesuv har for tiden ingen aktivitet. Den har vært i dvale i over 100 år, men forskere tror at Vesuv fortsatt kan få et utbrudd igjen i fremtiden.

har vesuvius aktivitet i dag?

Går det an å besøke Vesuv? Det går helt fint å besøke Vesuv. Selv om Vesuv er en aktiv vulkan, er den ikke så farlig som den ser ut til. Det er ingen nyere utbrudd registrert, og det siste utbruddet av Vesuv var i 1944. Uansett får man som regel forsvarsler ved vulkanutbrudd, hovedsakelig i form av jordskjelv.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.