Punerkrigen

punerkrigen
Ca. 1 minutters lesetid

Punerkrigen, også kalt De puniske krigene, var en serie på tre kriger som ble utkjempet mellom Roma og Kartago fra 264 f.Kr. til 146 f.Kr. Krigene er så navngitt fordi romerne kalte innbyggerne i Kartago “punere” for deres fønikiske opprinnelse.

Den første punerkrigen

Den første puniske krigen ble utkjempet for kontroll over Sicilia, som romerne vant i 241 f.Kr. På dette tidspunktet hadde Roma vært i krig med Kartago i over et tiår, uten noen klar løsning i sikte.

Den andre punerkrigen

Den andre puniske krigen begynte da Hannibal Barca ledet en gruppe av farens støttespillere til å invadere Italia fra Spania. Hannibals første suksess resulterte i at Roma ble presset ut av Sicilia og måtte kjempe på to fronter. Til slutt ble Hannibals hær beseiret av Scipio Africanus i slaget ved Zama og kartagisisk territorium ble beslaglagt.

Den andre punerkrigen

Den tredje puniske krigen begynte i 149 f.Kr. som et resultat av Hannibals suksess under den andre puniske krigen. Hannibal angrep Saguntum, som var diplomatisk (men ikke militært) alliert med Roma. Etter noen måneders kamp tok han byen og truet Massilia (dagens Marseille), men trakk seg tilbake etter en romersk allianse ble dannet. Roma beseiret Kartago i 146 f.Kr. og la byen i ruiner.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *