Roma

Roma
Ca. 6 minutters lesetid

Roma er en by med en rik og historie som strekker seg tilbake til 753 f.Kr. I løpet av sin årtusen lange eksistens har Roma fungert som hovedstaden i et av tidenes største imperier, vært sentrum for både religiøs og politisk makt, og innledet noen av verdens mest innflytelsesrike kunst og kultur.

La oss ta en titt på hvordan denne bemerkelsesverdige byen har utviklet seg gjennom tidene.

Grunnleggelsen av Roma, og byens tidlige år

Grunnleggelsen av Roma, og byens tidlige år

Roma ble grunnlagt av tvillingbrødrene Romulus og Remus i 753 f.Kr. på det som er kjent som Palatinerhøyden. Dette markerte begynnelsen på en av historiens lengste sammenhengende sivilisasjoner, ettersom Roma forble en viktig kraft i den vestlige sivilisasjonen i århundrer fremover.

Byen vokste raskt, takket være dens strategiske beliggenhet langs to store handelsruter – Tiber-elven og Appian Way – og dens nærhet til viktige saltforekomster. Disse faktorene hjalp byen til å bli et tidlig knutepunkt for handel, handel og kultur.

Oppkomsten av romerriket, med Roma som sentrum

Oppkomsten av romerriket, med Roma som sentrum

I 509 f.Kr. ble Roma en republikk etter at dens siste konge, Lucius Tarquinius Superbus, ble styrtet. Dette markerte begynnelsen på et av historiens mektigste imperier som varte til 476 e.Kr., da det ble erobret av Odoacer, en germansk krigsherre.

I løpet av sin storhetstid mellom 27 f.Kr. og 180 e.Kr., kalt Pax Romana, strakk romerriket seg fra Storbritannia til Afrika, og omfattet store deler av Europa. Det overlevde en rekke kriger med utvendige makter som Hannibals karthaginske styrker under Den andre puniske krigen (218–201 f.Kr.), og Julius Cæsars galliske kriger (58–51 f.Kr.).

Under denne mer enn tusenårige styretiden over den vestlige sivilisasjonen, gjennomgikk Roma en utrolig transformasjon, fra en liten bystat til en keiserlig metropol med mer enn 1 million mennesker på sitt høydepunkt.

Gamle monumenter som Colosseum ble bygget i denne perioden for å vise frem romersk ingeniørdyktighet og fungere som arenaer for spill og gladiatorkamper.

Romersk teknologi avanserte også betydelig i løpet av denne tiden; akvedukter ble konstruert over hele Italia for å bringe ferskvann inn i byer, mens veier ble bygget for å koble dem alle sammen til ett storslått nettverk.

Akvedukten i Segovia

Når romerriket gikk under i 476 e.Kr., falt Europa på mange måter inn i det som kalles “de mørke århundrer,” som medførte en mangel på vitenskapelig og kulturell fremgang. Det finnes ulike meninger om hvilken tidsperiode dette gjaldt; en av de mest populære stadfester den fra 476 til 1,000 e.Kr.

Noen århundrer senere, fra rundt 1300 til 1600, blomstret derimot renessansen, hvor vesten opplevde en “gjenfødelse” av klassisk filosofi, kunst, vitenskap, og litteratur.

Roma i renessansen

Roma i renessansen

Renessansen var altså en periode med stor intellektuell og kulturell fremgang. I løpet av denne tiden blomstret spesielt kunst og litteratur, og byer som Firenze, Venezia og Roma spilte en viktig rolle i å drive innovasjon.

Humanismens fremvekst i Roma

En av de viktigste innvirkningene som renessansen hadde på Roma var fremveksten av humanismen. Denne bevegelsen fremmet individuelle prestasjoner, kreativitet og en følelse av samfunnsplikt. Dette førte til økt fokus på utdanning, spesielt innen filosofiske områder som teologi og litteratur.

Universiteter i hele Italia åpnet i løpet av denne tiden for å imøtekomme studenter som var sultne på kunnskap om klassisk kultur og historie. Bemerkelsesverdige universiteter inkluderer universitetet “La Sapienza” i Roma samt Universitetet i Padova nær Venezia.

Roma så også en økning i kunstlige sponsorer (“patrons” på engelsk) fra velstående familier som ønsket å bli kjent for å støtte kunstnere og intellektuelle. Mange velstående familier bestilte verk fra malere som Michelangelo eller Raphael for å dekorere sine hjem eller kirker med vakre fresker eller skulpturer.

Disse verkene ble ofte brukt til å vise sin rikdom og innflytelse i byen eller fungere som propagandastykker for politiske agendaer eller religiøs tro.

Humanismens fremvekst i Roma

Arkitektoniske innovasjoner i Roma

Renessansen hadde også stor innvirkning på arkitekturen i hele Italia, spesielt i Roma hvor det ble utviklet nye byggeteknikker som muliggjorde større strukturer enn noen gang før. Arkitekter som Donato Bramante begynte å designe innovative bygninger som Peterskirken ved å bruke matematiske prinsipper som aldri hadde blitt brukt før.

Disse designene skulle senere bli kjent som renessansearkitektur som kunne sees over hele Europa i løpet av denne tidsperioden.

Oppsummert hadde renessansen en enorm innvirkning på byer som Firenze, Venezia, og spesielt Roma, som så en kraftig økning i kunstnerisk uttrykk, utdanningsmuligheter, arkitektoniske nyvinninger, og sponsing fra velstående familier som ønsket å støtte kunstnere og intellektuelle.

Arkitektoniske innovasjoner i Roma

Alle disse faktorene til sammen gjorde det klart hvorfor det ble gjort så mye fremskritt i denne perioden – Roma var et episenter for endring under renessansen.

Studenter som er interessert i å lære mer om livet i løpet av denne tiden, bør vurdere å undersøke mer om innflytelsesrike skikkelser som Michelangelo eller Leonardo da Vinci, hvis verk fortsatt beundres i dag.

Roma i moderne tid

Roma begynte sin overgang til en moderne by på slutten av 1800-tallet. I løpet av denne perioden ble Italia samlet som en nasjonalstat for første gang på århundrer.

Som en del av denne foreningsprosessen flyttet landets hovedstad fra Firenze til Roma. Dette skiftet gjorde Roma til et viktig politisk sentrum igjen, og bidro til å stimulere utviklingen til en moderne by.

Modernisering og restaurering

I 1870 startet den italienske regjeringen en serie ambisiøse offentlige arbeiderprosjekter for å forbedre transport og infrastruktur i Roma. Disse forbedringene inkluderte nye veier, broer og offentlige bygninger – som alle bidro til å gjøre livet enklere for både innbyggere og turister.

I tillegg til disse forbedringene var det også et forsøk på å restaurere mange av Romas gamle monumenter og landemerker slik at de kunne nytes av fremtidige generasjoner.

Modernisering og restaurering

Moderne Roma i dag

I dag er det moderne Roma fortsatt en av de mest ikoniske byene i verden. Det er hjem til utallige historiske steder som Colosseum og Peterskirken; det kan skryte av noen av Italias fineste restauranter; det er hjem til mange museer; det er kjent for sitt pulserende natteliv; og det vrimler av kunstgallerier og kulturelle attraksjoner.

Roma har kommet langt siden sine dager som en gammel hovedstad. Takket være flere ambisiøse moderniseringstiltak gjennom 1800-tallet, forvandlet denne en gang så søvnige italienske byen seg til en av Europas mest pulserende metropoler – et sted hvor gammelt møter nytt og hvor besøkende kan nyte både tradisjonell kultur og moderne bekvemmeligheter.

Moderne Roma i dag

I dag står dagens Roma høyt på syv åser – omtrent som det gjorde for nesten tre tusen år siden da det først ble grunnlagt av Romulus. Byen fortsetter å være et viktig kulturelt knutepunkt for kunstnere og håndverkere over hele verden som kommer hit for å lage sine mesterverk, eller bare vil utforske de mange attraksjonene som Piazza Navona eller Peterskirken i Vatikanstaten.

Oppsummering av Romas historie

Gjennom sin lange historie som strekker seg over tusenvis av år fra 753 f.Kr. til i dag, har Roma sett mange ulike endringsprosesser som har formet vår moderne forståelse av hva som gjør denne fengslende byen så spesiell.

Fra sin strategiske plassering som muliggjorde kommersiell vekst i de første dagene, gjennom å bli et av historiens største imperier, før de til slutt ble absorbert i Italia etter århundrer under utenlandsk styre, etterlot hver periode synlige påminnelser om denne byens storhetstid.

Enten du leter etter gamle monumenter eller moderne attraksjoner, finner du noe for enhver smak i det pulserende Roma hvis du tar reisen!

Hvis du er interessert i å lære mer om det gamle romerrikets historie, kan du gjøre det ved å klikke her.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *