Gaius Marius

Gaius Marius
Ca. 1 minutters lesetid

Gaius Marius var en romersk general som levde på slutten av det 2. århundre og begynnelsen av det 1. århundre f.Kr. Han er mest kjent for sine militære reformer, som bidro til å bane vei for fremveksten av romerriket.

Marius ble født inn i en fattig familie i Arpinum, en liten by i det sentrale Italia. Til tross for sin ydmyke opprinnelse, ble han fremtredende gjennom sin militære dyktighet og ble til slutt valgt til konsul, det høyeste embetet i den romerske republikken.

Marius er også kjent for sin seier over Cimbri, en stamme av gamle germanere som hadde terrorisert Roma. Etter å ha beseiret Cimbri, ble Marius kjent som «den tredje grunnleggeren av Roma», og sementerte sin plass i historien.

Mens Marius sine militære reformer var avgjørende for Romas fremvekst, er han også beryktet for sin rolle i landets forfall. Hans overdrevne avhengighet av utenlandske leiesoldater førte til politisk ustabilitet, som til slutt bidro til republikkens fall. Likevel er Marius fortsatt en av det gamle Romas viktigste og mest kontroversielle skikkelser.