Tiberius Gracchus: Folkets forkjemper

Tiberius Gracchus: Folkets forkjemper
Ca. 2 minutters lesetid

Tiberius Gracchus var en romersk politiker som levde i det 2. århundre f.Kr. Han er mest kjent for sitt arbeid for å forsvare rettighetene til fattige bønder og landløse arbeidere. Gracchus ble valgt til stillingen som tribun, noe som ga ham makt til å foreslå lover på vegne av folket. Han brukte denne makten til å vedta en rekke jordbruksreformlover som var utformet for å hjelpe småbønder å beholde jordene sine.

Livet til Tiberius Gracchus

Tiberius Gracchus ble født inn i en velstående familie i 168 f.Kr. Faren hans, Tiberius Sempronius Gracchus, var konsul og moren hans, Cornelia Africana, var datter av Scipio Africanus, en av Romas mest kjente generaler. Til tross for sin privilegerte bakgrunn ble Gracchus en ivrig forkjemper for de fattige og fordrevne.

I 133 f.Kr. ble han valgt til stillingen som tribun, som ga ham makt til å foreslå lover på vegne av folket. Gracchus var en populær politiker og reformene hans var opprinnelig populære blant folket. Imidlertid likte ikke de velstående elitene i Roma hans politikk, og de begynte å presse tilbake mot ham.

For å få kritikerne til å tie, foreslo Gracchus en lov som ville gitt ham enestående makt. Senatet stemte for å nedlegge veto mot loven hans og fratok ham også tribunatet. Gracchus svarte med å lede et voldelig opprør mot senatet. Senatet svarte med å stille ham for retten og dømme ham til døden.

Arven etter Tiberius Gracchus

Tiberius Gracchus huskes som en av Romas mest kontroversielle politikere. Karrieren hans ble avkortet av hans voldelige død, men arven hans levde videre. Jordreformlovene hans fortsatte å bli implementert lenge etter hans død, og de bidro til å forbedre livene til utallige fattige bønder og landløse arbeidere. I dag huskes han som en som sto opp for de som ikke kunne forsvare seg og som kjempet mot urettferdighet selv når det innebar å risikere alt han hadde.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *