colosseum
Ca. 5 minutters lesetid

Colosseum (Roma, fakta)

Colosseum, opprinnelig kjent som det flaviske amfiteater, er et enormt amfiteater i sentrum av Roma, Italia. Bygget av betong og stein, var det det største amfiteateret i romerriket, og regnes som et av de største byggverkene innen romersk arkitektur og ingeniørkunst. Det er nå en av Romas mest populære turistattraksjoner.

Hva er Colosseum kjent for?

Hva er Colosseum kjent for?

Colosseum er kjent for å være det største amfiteatret i den romerske verden. Det er også kjent for å være der gladiatorkonkurranser og offentlige forestillinger ble holdt. Disse hendelsene involverte sjøslag, dyrejakter, henrettelser, idrett, gjeninnføringer av kjente slag, og dramaer basert på klassisk mytologi.

Bygningen sluttet etter hvert å bli brukt til underholdning i tidlig middelalder. Det ble senere gjenbrukt til slike formål som boliger, verksteder, kvartaler for en religiøs orden, en festning, et steinbrudd og en kristen helligdom.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om gladiatorkamper og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 50 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Hvor mange mennesker døde i Colosseum?

De første registrerte spillene i Colosseum fant sted i 80 e.Kr., og det antas at rundt 4000 dyr ble slaktet under disse innledende lekene. Det er anslått at over 500 000 mennesker og 1 million dyr døde i Colosseum i løpet av dets aktive liv.

Hvor mange seter er det på Colosseum?

Colosseum estimeres å ha holdt mellom 50 000 og 80 000 seter til enhver tid, noe som gjør det til det største amfiteateret i verden på over 1500 år. Til sammenligning har den gjennomsnittlige moderne stadion ikke mer enn 60 000 til 70 000 tilskuere.

Hvor mange etasjer har Colosseum?

Colosseum har fire etasjer, hver med buer som støttet et tregulv. Hver etasje støttet 80 buer, noe som er en av grunnene til at bygningen er så gjenkjennelig i dag. 

Når ble Colosseum bygget i Roma?

Byggingen av Colosseum i Roma begynte i 72 e.Kr., og lå på stedet til en tidligere innsjø som var blitt drenert og fylt med jord.

Romersk keiser påbegynte Colosseum

Byggingen av Colosseum ble påbegynt av den romerske keiseren Vespasian. Vespasian døde dessverre før Colosseum sin 4. etasje var ferdig. Heldigvis tok hans sønn Titus over som keiser, og ferdigstilte Colosseum, ganske kort tid etter Vespasian sin død.

Brød og sirkus til folket

Brød og sirkus til folket

Formålet med å bygge Colosseum var, som et gammelt sitat sier, å gi «brød og sirkus til folket.» Tankegangen til keiser Vespasian når han bygde Colosseum var trolig slik, at hvis han holdt innbyggerne fornøyde med mat og underholdning, så ble det mindre sannsynlig at de ville gjøre opprør

Uten underholdning kan folk bli svært rastløse, og vi vet alle hva som skjer når man er sulten – man kan fort bli sinna. Derfor ble det arrangert mange typer underholdning i Colosseum; vanligvis med en hel del blod.

Den mest populære av disse var gladiatorkamper mellom slaver som hadde blitt trent på gladiatorskoler. Kampene endte ofte med døden for en av partene, men hvis begge gladiatorene hadde gjort en god jobb med å underholde folket, så kunne taperen sitt liv bli spart hvis keiseren bifalte det.

Når sto Colosseum ferdig?

Colosseum sto ferdig i 80 e.Kr., og ble fullført av Vespasians sønn Titus, som hadde etterfulgt ham som keiser av Roma.

Hvor lang tid tok det å bygge Colosseum?

Det tok åtte år å bygge Colosseum, fra 72 til 80 e.Kr. Det er anslått at over 100 000 slaver ble brukt til å reise dette enorme byggverket, noe som vitner om det utrolige omfanget av arbeid det krevde.

Hvordan så Colosseum ut da det først ble bygget?

Hvordan så Colosseum ut da det først ble bygget?

Colosseum ville ha vært en veldig imponerende struktur da den først ble bygget. Det ville ha vært laget for det meste av stein og marmor, med 80 buer i hver etasje og fire etasjer totalt. Eksteriøret ville blitt dekorert med statuer og relieffer. Interiøret ville ha vært lyst malt, med sitteplasser arrangert i et lagdelt system slik at alle kunne se.

Når ble Colosseum ødelagt?

Colosseum ble ødelagt av jordskjelv i tidlig middelalder. Den første registrerte jordskjelvskaden på Colosseum skjedde i 443 e.Kr. Dette ble fulgt av en serie jordskjelv på 800-tallet, som forårsaket ytterligere skade.

På 1200-tallet hadde Colosseum blitt forlatt og ble brukt som et steinbrudd for byggematerialer. I 1749 innviet pave Benedikt XIV Colosseum som kirke, noe som bidro til å bevare det. Ytterligere jordskjelv på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet forårsaket imidlertid ytterligere skade.

Oppsummering

Colosseum, som ligger i Roma, er en av de mest kjente turistattraksjonene i verden. Denne massive strukturen ble bygget for nesten 2000 år siden og ble brukt til en rekke formål, inkludert offentlige henrettelser og dyrejakt.

Colosseum er en stor ellipsoid arena bygget av betong og stein. Det er det største amfiteateret i verden, og har plass til opptil 80 000 tilskuere. Arenagulvet var laget av tre, og var dekket med sand for å absorbere blod og gørr under henrettelser og jakter. 

Over tid falt Colosseum i forfall. Det ble skadet av jordskjelv, vær og plyndring. I middelalderen ble det brukt som et steinbrudd, og mange av steinene ble fjernet for å bygge andre strukturer. I dag er Colosseum et av de mest populære turistmålene i Roma, med over 4 millioner besøkende hvert år. Det er et symbol på det romerske imperiets makt og storslåtthet.

Relaterte innlegg