Romersk teater

Romersk teater
Ca. 2 minutters lesetid

Romersk teater var veldig forskjellig fra grekernes teater. Det var sterkt påvirket av etruskerne, men utviklet seg selvstendig, og hadde sine egne konvensjoner, former og tradisjoner.

Romersk teater er delt inn i tre forskjellige faser: gammel latinsk komedie, ny latinsk komedie, og tragedie.

Gammel latinsk komedie

Den første formen for romersk teater ble kalt gammel latinsk komedie. Denne komediestilen var veldig lik etruskiske farser. De var korte skuespill med få karakterer som ofte satte lys på aktuelle saker eller lokale kjendiser. Plautus og Terence var to kjente dramatikere fra denne perioden.

Ny latinsk komedie

Den andre fasen av romersk teater er kjent som ny latinsk komedie. Denne komediestilen var mer raffinert enn gammel latinsk komedie og lånte mye fra gresk ny komedie. Plautus og Terence skrev fortsatt i denne perioden, men arbeidet deres var ikke lenger på moten.

Hovedforskjellen mellom gammel og ny latinsk komedie er at sistnevnte hadde et mer positivt syn på livet.

Tragedie

Den tredje og siste fasen av romersk teater er tragedie. Den første tragiske dramatikeren var Lucius Accius, som skrev skuespill om historiske personer som Brutus (grunnleggeren av den romerske republikk) og Munatius Plancius (en konsul under republikken).

Seneca, en annen kjent dramatiker, samt stoisk filosof, skrev en rekke tragedier som fortsatt fremføres i dag. Hans mest kjente verk inkluderer Octavia, Phaedra og Agamemnon.

Konstruksjon og akustikk

Romerske teatre var noen av de mest ikoniske bygningene i den antikke verden. Modellert etter det greske amfiteateret, hadde de en sentral scene omgitt av nivåer med sitteplasser. Imidlertid skilte romerske teatre seg fra greske på en rekke måter.

For det første var de mye større, i stand til å romme tusenvis av tilskuere. I tillegg ble romerske teatre bygget inn i åssidene, noe som ga bedre akustikk og en mer naturlig setting.

Til slutt ble romerske teatre dekorert med overdådige skulpturer og relieffer, noe som gjorde dem ikke bare funksjonelle, men også visuelt imponerende.

Teatrene i Roma var en viktig del av hverdagen, og deres imponerende design fortsetter å fascinere arkitekter og historikere den dag i dag.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *