Jupiter: Gud for himmel og torden

Jupiter (gud)
Ca. 2 minutters lesetid

I gammel romersk mytologi var Jupiter gudenes konge. Han var himmelens og værets gud, og symbolet hans var torden. For grekerne han kjent som Zevs, og romerne mente at de to stort sett var den samme. For romerne gikk Jupiter også under navnet Jove. Han var sønn av Saturn og Ops, og broren til Neptun og Pluto.

Jupiter giftet seg med Juno, som var gudinnen for ekteskap og fødsel. De hadde fire barn: Vulcan, Mars, Bellona og Juventas. Jupiter ble sagt å være en veldig rettferdig gud, og han ble ofte påkalt i eder.

Templet til Jupiter Optimus Maximus

Templet til Jupiter Optimus Maximus var et av de viktigste templene i Roma. Det lå på Capitoline Hill, som var regjeringens sentrum. Templet ble bygget i 509 f.Kr., og det ble gjenoppbygd flere ganger gjennom århundrene.

Den mest kjente statuen i tempelet var en 3,7 m høy bronsestatue av Jupiter. Denne statuen ble laget av en håndverker ved navn Gaius Claudius Cuirinus i 474 f.Kr. Den ble ødelagt i 410 e.Kr. av vestgoterne, men ble senere rekonstruert.

Jupiter i moderne kultur

Jupiter er fortsatt tilbedt av noen mennesker i dag. Det er en religion som heter Wicca som tilber en gud og gudinne som er kjent som Jupiter og Juno. Det er også et grunnstoff i det periodiske systemet som er oppkalt etter Jupiter: jupiterium.

Alt i alt, var Jupiter en viktig romersk gud. Han var gudenes konge og himmelens og værets gud. Temple of Jupiter Optimus Maximus var et av de viktigste templene i Roma, og det huset en berømt statue av Jupiter som ble laget av en håndverker i 474 f.Kr. I dag er det fortsatt noen bevis på Jupiters innflytelse i moderne kultur med religiøse grupper som Wicca som tilber ham og Juno, samt et element i det periodiske systemet som er oppkalt etter ham.