Commodus: Keiser, og en sentral skikkelse i Romas nedgang

commodus
Ca. 3 minutters lesetid

Keiser Commodus var sønn av Marcus Aurelius, en av de mest respekterte og berømte romerske keiserne. Da Aurelius døde i 180 e.Kr., etterfulgte Commodus ham og viste seg raskt å være en helt annen type hersker.

Med sin overtakelse av tronen endte han den 200 år lange perioden med relativ fred og velstand i romerriket som var blitt påbegynt av keiser Augustus. Denne perioden het Pax Romana.

I motsetning til sin far, som var kjent for sin visdom og tilbakeholdenhet, var Commodus en tyrannisk hersker som sløste bort imperiets ressurser på overdådige maktdemonstrasjoner. Han ble også mistenkt for å ha myrdet sine brødre og søstre for å befeste sitt grep om tronen.

Commodus var en dyktig militærsjef og en begavet idrettsutøver. Imidlertid var han også forfengelig, grusom og paranoid. Hans tolv år lange regjeringstid var preget av tyranni, blodsutgytelse og økonomisk nedgang. La oss se nærmere på noen av årsakene til hans tyranniske styre.

Narsissisme

En grunn til Commoduss tyranni var hans narsissisme. Han var besatt av sitt eget bilde og krevde å bli tilbedt som en levende gud. Han ga nytt navn til Roma “Commodiana” og fikk preget mynter med sitt eget bilde. Han reiste også statuer av seg selv over hele byen. Hans narsissistiske oppførsel fremmedgjorde det romerske folket og til og med hans egne familiemedlemmer.

Paranoia

En annen grunn til Commoduss tyranniske styre var hans paranoia. Han var konstant redd for å bli myrdet og iverksatte tiltak for å forhindre det. Han lot Pretorianergarden øke fra 9 000 til 12 000 mann og fikk dem til å følge ham overalt hvor han gikk. Han fikk også smaksprøvet maten før han spiste den. Paranoiaen hans førte til at han fikk mange uskyldige mennesker drept, noe som gjorde ham ytterligere fremmedgjort fra det romerske folket.

Inkompetanse

Til slutt ble Commoduss tyranniske styre forårsaket av hans inkompetanse som keiser. Han var en lat hersker som foretrakk å bruke tiden sin på å hengi seg til luksus og overskudd i stedet for å styre imperiet. Mange av de økonomiske midlene ble sløst på overdådige feiringer som varte i mange dager i strekk. 

Som et resultat gikk imperiet i forfall under hans regjeringstid, og Commodus regnes derfor for å være en av de mest sentrale skikkelsene i romerrikets nedgang og fall. Kriminaliteten økte, økonomien stagnerte, og barbariske invasjoner ble mer vanlig. Det romerske folket ble lei av Commoduss udugelighet og vendte seg til slutt mot ham, og sendte en profesjonell bryter for å kvele ham mens han tok et bad.

Konklusjon

Keiser Commodus var en av Romas mest beryktede herskere. Hans tolv år lange regjeringstid var preget av tyranni, blodsutgytelse og økonomisk nedgang. Årsakene til hans tyranniske styre var mange: hans narsissisme, paranoia og inkompetanse som keiser. Til slutt hadde det romerske folket fått nok av hans tyranniske styre og myrdet ham i 192 e.Kr.

Selv om han regjerte i mindre enn to tiår, etterlot keiser Commodus en varig arv av vold og korrupsjon, sammenlignbar med keiser Nero.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *