romulus og remus

Romulus og Remus er grunnleggerne av Roma, og to av de mest kjente navnene i romerriket sin historie. Men hvilken familiebakgrunn stammet de fra? Hvordan ble det til at de ble funnet og oppvartet av en ulvinne? Når kom de til makten? Og ikke minst, hvordan døde de? Svarene på disse spørsmålene får du nedenfor. 

Bakgrunn

Romulus og Remus sin mor er Rhea Silvia, som er datter av Numitor - kongen av byen Alba Longa i det sentrale Italia. Numitor har en bror, Amulius, som etter livslang sjalusi av sin brors herredømme, tvangsavsetter Numitor. Amulius tvinger så Rhea til å bli vestalinne (og derfor måtte være kysk), for å hindre hun i å føde rettmessige tronarvinger som kan sette kjepper i hjulene for ham. Rhea gir for øvrig blaffen, og føder likevel to gutter, Romulus og Remus. Og hvem er faren? Ingen ringere enn krigsguden Mars. 

alba longa

Oppvekst

romulus og remus tiber

Amulius beordrer så at guttene skal druknes i elva Tiber, men trauet de plasseres i flyter trygt nedover elva, helt til det stopper ved bredden av fremtidige Roma. Tvillingene blir her funnet av en ulvemor, som både brystføder og mater dem til de finnes av gjeteren Faustulus. Faustulus og hans kone varter så opp tvillingene til de blir gamle nok til å ta vare på seg selv. 

faustulus

Tar tilbake makten

Romulus og Remus blir etter hvert ledere for en gjeng med eventyrlystne ungdommer, dreper Amulius, gjeninnsetter deres bestefar Numitor til tronen, og grunnlegger en by ved området der de hadde blitt reddet. Byen har enda ikke noe navn. 

grunnleggelsen av roma

Remus sin død

Romulus og Remus er uenige om det skal bygges en bymur; den første ønsker det, den andre ønsker ikke det. Romulus bygger bymuren, og Remus hopper hånende over den for å vise hvor dårlig beskyttelse den gir. Rammet av raseri dreper Romulus sin bror. Romulus konsoliderer makten sin, og byen oppnevnes etter ham, og får navnet Roma. 

remus død

Sabinerinnerovet

For å øke folketallet i byen tilbyr Romulus asyl til flyktninger og eksiler. Byen har derimot et undertall av kvinner, så han steller i stand en kidnapping på høyt nivå, hvor han inviterer nabostammen av sabinere til en festival og forteller alle single romerske menn at de skal bortføre en kvinne hver. Til tross for opprinnelig avsky og motstand, gifter sabinerinnene seg med romerne, og hindrer stammen sin fra å beleire og angripe Roma. Romulus signerer så en traktat, hvor sabinerkongen Titus Tatius blir hans medhersker av byen. Titus dør kort tid senere, og Romulus blir enekonge igjen. 

sabinerinnerovet

Romulus sin død

Romulus styrer i lang tid, før han forsvinner på mystisk vis i en storm og dør. Romerne ser dette som et tegn på at han har blitt opphøyet til å bli en gud, og tilber ham deretter som guden Quirinus. 

romulus død

Legenden om Romulus og Remus

Romas opprinnelsesmyte oppstod mest sannsynlig i det fjerde århundre f.Kr. Det kan ikke bevises at hverken Romulus eller Remus eksisterte, og selve bynavnet “Roma” ble heller trolig ikke stadfestet før lenge etter den antatte grunnleggelsen i 753 f.Kr. Selv den kapitolinske ulvinne, en av de mest berømte statuene som viser ulvemoren som skal ha oppfostret tvillingene Romulus og Remus (se bilde øverst), antas å ha blitt laget i den tidlige republikken, rundt sent 6. eller tidlig 5. Århundre f.Kr. De diende tvillingene ble tilført i det 16. århundre. 

Til tross for at legenden om Romulus og Remus kanskje ikke er sann, så forteller den oss fortsatt mye om romernes forsøk på å skape en opprinnelsesmyte som opphøyet Roma som den valgte byen for å lede verdensordenen fremover. Romulus og Remus er kanskje ikke ekte, men de var det for romerne. 

Kilder: 

  1. Romulus and Remus.” Encyclopedia Britannica. Besøkt 26.11.2021.
  2. For en dramatisering av legenden om Romulus og Remus, se serien Romulus.