Stoisisme (fakta om stoikerne og stoisk ro)

Stoisisme (fakta om stoikerne og stoisk ro)
Ca. 4 minutters lesetid

Hva er stoisisme?

Stoisisme er en gammel gresk filosofiskole som legger vekt på å leve i henhold til naturen. Det var også keiser Marcus Aurelius filosofi, som fokuserte på de fire kardinaldyder: kjærlighet, visdom, selvkontroll, og mot.

Stoisismen ble grunnlagt i Athen av Zeno av Citium, og formidler at mennesker kan leve et godt liv bare de lever i harmoni med universets naturlige gang. Den stoiske filosofien blomstret i hele den romerske og greske verden frem til det 3. århundre e.Kr., og har fått økt popularitet i de siste årene, i takt med at en rekke nye bøker har blitt utgitt om temaet.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om stoisisme, Marcus Aurelius og andre temaer via BookBeat med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Stoisk definisjon

Ifølge Merriam-Webster defineres det å være stoisk som “upåvirket av impulser eller følelser; bestemt behersket respons til smerte eller fortvilelse.”

Hva er en stoiker?

En stoiker er noen som er i stand til å tåle smerte eller motgang uten å vise for sterke følelser. De er også i stand til å være likegyldige om de tingene som ellers ville gitt dem glede.

Stoikere lærer at vi ikke har kontroll over hva som skjer i livene våre, men at vi har kontroll over hvordan det påvirker oss og vår holdning til det, fordi vår lykke bor inne i oss selv. Når man oppnår denne innsikten, vil man også oppnå stoisk ro, en svært givende trygghet om at man vil klare seg, til tross for at man går gjennom tøffe tider.

hva er en stoiker

Stoikerne omfavnet en viss type åndelig liv. De mente at man skulle leve etter naturen, og at verden er grunnleggende rasjonell. De mente også at eksterne hendelser ikke er gode eller dårlige i seg selv, men at det snarere avhenger av hvordan en person reagerer på dem.

Stoikernes filosofi var svært innflytelsesrik i vestlig tankegang og kultur, og ideene har blitt studert av mange mennesker, fra filosofer og poeter, til psykologer og teologer.

De mest kjente stoikerne

Noen av de mest kjente stoikerne om det gode liv er Marcus Aurelius, Seneca, Epictetus, og Musonius Rufus:

  • Marcus Aurelius var en stoisk filosof, og keiser av Roma fra 161 til 180 e.Kr. Han var også en av de fem gode keiserne i romersk historie.
  • Lucius Annaeus Seneca var en romersk stoisk filosof, statsmann, dramatiker, og essayist som levde i det 1. århundre e.Kr.
  • Epictetus var en gresk stoisk filosof født i Hierapolis, Frygia (dagens Pamukkale, Tyrkia). Han ble født som en slave, men ble senere gitt friheten, og tilbragte resten av sine år som lærer i Nicopolis, Hellas.
  • Musonius Rufus var Epictetus sin lærer, og en romersk stoisk filosof rundt keiser Neros tid. Han ble fordømt og forvist for å nekte å tilbe Nero som en gud.

Bøker om stoisisme

Det finnes mange gode bøker om stoisisme, skrevet både av gamle og moderne stoikere:

  • Meditations var keiser Marcus Aurelius sin personlige dagbok, hvor han noterte sine dypeste refleksjoner rundt stoisisme mens han beskyttet romerrikets grenser mot germanerne.
  • On the Shortness of Life er et essay av Seneca som oppmuntrer til å gjøre det beste ut av den tiden man har, i stedet for å sløse den.
  • Discourses av Epictetus er en sammenfatning av hans stoiske forelesninger som har blitt skrevet ned av studenten og historikeren Arrian. Av alle de eldre stoiske verkene, er denne den enkleste å lese, og kunne like godt vært skrevet i moderne tid, med dens konverserende stil.
  • The Obstacle Is the Way av Ryan Holiday, en av de nyere bøkene om stoisisme, har blitt svært populær fordi den lærer folk hvordan de kan gjøre hindringer til muligheter.
  • Man’s Search for Meaning av Viktor Frankl ble skrevet under andre verdenskrig da han var i en konsentrasjonsleir og han hadde mistet alt – inkludert familien. Viktor Frankl fant mening med livet og skapte en teknikk kalt logoterapi, som hjelper mennesker finne mening til tross for at de lider.

Jeg har selv lest eller lyttet til alle disse bøkene, og kan spesielt anbefale Meditations og On the Shortness of Life.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om stoisisme og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Relaterte innlegg

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *