Tiber

tiber
Ca. 2 minutters lesetid

Tiber er en elv i det sentrale Italia, og den tredje lengste i landet. Elven sitt opphav er Appenninene, renner 406 kilometer gjennom landet, og kommer inn i Middelhavet ved Ostia, omtrent 25 kilometer fra Roma.

Tiberen var en gang kjent som grensen mellom Etruria og Latium. Etruskerne brukte elven til transport og jordbruk. Romerne brukte elven til handel, transport og til å levere vann til deres voksende imperium. I middelalderen brukte folk elva til handel og transport. Nedenfor skal vi se nærmere på disse tre tidsperiodene.

Etruskerne

Etruskerne var en av de mektigste gruppene i det sentrale Italia i tiden før Roma ble en verdensmakt. De bodde i bystater langs Tiber-elven. Etruskerne var kjent for sin kunst, landbruk og handel, og handlet med Roma og andre bystater langs Tiberen. Etruskerne var også kjent for sin militære makt, og hjalp Roma med å kjempe tilbake invasjoner fra gallere og andre stammer.

Romerne

Romerne tok kontroll over det sentrale Italia fra etruskerne etter at de beseiret dem i kamp. De brukte Tiber-elven til handel og transport, og bygde kanaler for å koble den til Roma, slik at de kunne bringe vann til sitt voksende imperium. I tillegg bygde de veier langs Tiberen for å koble Roma til andre deler av imperiet deres.

I 410 e.Kr. plyndret Alarik og hans vestgotere Roma, noe som var et stort nederlag for Romas makt. Etter dette flyttet mange mennesker bort fra byen og inn i andre deler av Italia. Dette gjorde det vanskeligere for Roma å kontrollere imperiet sitt.

I 476 e.Kr. erobret Odovakar Roma, en hendelse som markerer romerrikets fall. Etter dette fortsatte folk å bruke Tiber-elven til handel og transport, men ikke så mye som før, fordi det ikke lenger fantes et imperium som kunne koble alle disse forskjellige regionene sammen.

Middelalderen

I middelalderen brukte folk vannveier som elver for handel oftere enn landveier, fordi de var lettere å reise på, og mye raskere enn å gå eller ri på hest over lange avstander. De fleste brukte fortsatt kanoer eller små båter fordi større skip ikke ville ha vært i stand til å navigere gjennom alle svingene i de fleste elver som Tiberen.

Folk brukte elvene til å handle varer som salt, jern og korn. I tillegg skjedde det ofte ran, fordi folk som reiste på elvene var enkle mål for kriminelle på jakt etter verdisaker. Dette førte til mange konflikter mellom ulike grupper som prøvde å kontrollere elvehandelsruter.

Langs Tiberen kan man fortsatt se mange antikke bygninger og strukturer, som gir oss innsikt i hvordan livet kan ha vært for tusenvis av år siden.