Varangian Guard (Væringgarden)

varangian guard væringgarden
Ca. 1 minutters lesetid

The Varangian Guard (Væringgarden) var den østlige romerske keiserens personlige livvakt. Deres historie er nært sammenvevd med historien om vikingkontakt med østromerriket.

På slutten av 900-tallet ankom en gruppe vikinger (kjent som væringer) ledet av høvdingen Rurik til Konstantinopel og tilbød sine tjenester som leiesoldater til keiseren. Imponert over deres kampferdigheter, rekrutterte keiseren dem til sin personlige livvakt, som ble kjent som Varangian Guard.

I løpet av de neste århundrene spilte garden en nøkkelrolle i historien til både Konstantinopel og det østlige romerske riket. De kjempet i kriger mot muslimske inntrengere og bidro til å forsvare byen mot barbariske invasjoner. I tillegg spilte de en viktig rolle i rettsseremonier.

I dag lever arven etter Væringgarden videre i populærkulturen, hvor de ofte blir fremstilt som heftige og lojale krigere. Se for eksempel Jan Ove Ekeberg sin bokserie Den siste vikingkongen.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *