Keiser Nero fakta (Romas brann, kristenforførgelse, m.m.)

keiser nero
Ca. 3 minutters lesetid

Keiser Nero var den siste keiseren av det julio-claudianske dynastiet. Han regjerte fra 54-68 e.Kr. Nero er kanskje mest kjent for sin forfølgelse av kristne og hans ryktede fikling mens Roma brant. 

Men hva mer vet vi om denne gåtefulle figuren? La oss se nærmere på livet og tidene til keiser Nero.

Nero sitt tidlige liv

Nero ble født Lucius Domitius Ahenobarbus 15. desember 37 e.Kr. i Antium, Italia. Faren hans, Gnaeus Domitius Ahenobarbus, kom fra en adelig familie som hadde støttet Julius Caesars sak. Hans mor, Agrippina den yngre, var Cæsars oldebarn og barnebarn av Augustus Cæsar. Nero hadde en søster, Claudia Octavia, og to brødre, Britannicus og Lucius Domitius Ahenobarbus (som døde ung).

Neros mor sikrer hans posisjon som keiser

Neros tidlige liv var full av konflikter. I 50 e.Kr. ble moren hans forvist av Neros stefar Claudius. Hun kom tilbake kort tid før Claudius’ død i 54 e.Kr. Ved Claudius’ død overtalte Neros mor Agrippina Pretorianergarden til å utrope sønnen som keiser i stedet for stesønnen Britannicus. 

Styret til keiser Nero

Som keiser møtte Nero flere utfordringer, inkludert opprør i Storbritannia og Judea og en brann som ødela store deler av Roma i 64 e.Kr. For å slå ned opprørene og blidgjøre det romerske folket, vedtok Nero politikk som førte til økt forfølgelse av kristne. Han gjorde dem også syndebukk for brannen som ødela store deler av Roma. Disse handlingene tjente bare til å fremmedgjøre ham ytterligere fra undersåttene. 

Neros palass: Domus Aurea

Domus Aurea, eller Det gyldne hus, var en overdådig villa bygget av Nero. Nero hadde en lidenskap for alt storslått og vakkert, og han sparte ingen kostnader når det kom til å bygge palasset hans. Domus Aurea var dekorert med intrikate mosaikker og statuer, og den inneholdt enorme hager fylt med frodig grønt. 

Mens Nero lot bygge mange andre bygninger gjennom sin regjeringstid som keiser, nådde ingenting helt opp til prakten av hans gylne hus. Og selv om palasset til slutt ble begravet og glemt i århundrer, fortsatte arven å gi gjenklang gjennom tidene.

Keiser Nero sin død

Neros regjeringstid tok slutt i 68 e.Kr. da han flyktet fra Roma etter å ha fått vite at tropper marsjerte mot byen for å avsette ham. Den 9. juni 68 e.Kr. begikk Nero selvmord i stedet for å bli tatt til fange av sine fiender. Han var den siste keiseren av det julio-claudianske dynastiet.

Reklame: Klikk her for å lytte til lydbøker om keiser Nero og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager.

Sammendrag

Keiser Nero var en av Romas mest kontroversielle skikkelser. Hans forfølgelse av kristne og rykter om fikling mens Roma brant har ført til hans vanære gjennom tidene. Men det er mer ved Nero enn man ser. Han var også en kompleks skikkelse som møtte mange utfordringer under hans regjeringstid som keiser. Ved å se nærmere på hans liv og tid, kan vi få en større forståelse av denne fascinerende historiske figuren.