Pantheon (kuppel konstruktion, Roma, arkitektur)

Pantheon Roma (arkitektur, kuppel konstruktion)
Ca. 5 minutters lesetid

Pantheon i Roma er en av de mest ikoniske strukturene i byen og et vidunder blant gammel arkitektur. Opprinnelig bygget for over 2000 år siden, har denne bemerkelsesverdige bygningen tålt tidens tann, og er fortsatt et imponerende bevis på det romerske folkets dyktighet og oppfinnsomhet.

I dette innlegget skal vi se nærmere på dette arkitektoniske mesterverket.

Hvorfor ble Pantheon bygget?

På tiden når Pantheon ble bygget var romerne ekstremt hengivne til sine mange forskjellige guder og gudinner, og det fantes ikke noe tempel som kunne huse dem alle. Så da Hadrian kom til makten og begynte å igangsette store nye byggeprosjekter, bestemte han seg for å bygge et massivt tempel som kunne tjene som et hellig rom for alle de romerske gudene. Resultatet ble det praktfulle Pantheon.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om de romerske gudene og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Hva ble Pantheon brukt til?

Pantheon ble opprinnelig bygget som et tempel dedikert til de gamle romerske gudene. Bygningens prakt og omfang reflekterte betydningen som romerne la på religion, og de brukte enorme ressurser på å sørge for at deres mange templer var både storslåtte og funksjonelle. 

Pantheon var et av de viktigste templene i det gamle Roma, og bruken som sådan fortsatte helt frem til imperiets fall. Etter hvert ble det tatt i bruk som katolsk kirke, og i dag tjener det fortsatt et viktig formål som et museum som er åpent for besøkende fra hele verden.

Hvem bygde Pantheon?

Pantheon slik vi kjenner den i dag ble bygd i 126 e.Kr. av keiser Hadrian, som hadde en lidenskap for arkitektur, og designet tempelet i samarbeid med Apollodorus av Damaskus, en berømt gresk arkitekt. Uheldigvis ble arkitekten henrettet, etter ordre av keiseren, på grunn av en krangel angående tempelets design.

Den originale Pantheon ble for øvrig bygget av Marcus Agrippa under keiser Augustus regjeringstid i 27 f.Kr. Den brant så ned, først i 80, før den ble oppbygd igjen, og så brant ned igjen i 110, før Hadrian bygde versjonen vi ser i dag.

Hva er spesielt med Pantheon? 

Det første som gjør Pantheon spesiell er dens enorme størrelse. I motsetning til andre gamle romerske bygninger som har smuldret eller blitt veltet over tid, har Pantheon motstått tidens nedbrytning i hundrevis av år, og er fortsatt en imponerende struktur. Størrelsen skiller den fra andre mindre bygninger og gir den en unik følelse av betydning.

Men kanskje enda mer slående enn dens rene størrelse er den geniale konstruksjonen bak designet. Kuppelen, for eksempel, som ble laget med betong i stedet for stein eller murstein, er helt glatt på utsiden, men støttet av komplekse indre søyler og buer på innsiden. 

Hva betyr Panteon?

Ordet “Panteon,” eller “Pantheon,” er avledet fra det gamle greske ordet “pan,” som betyr “alle,” og “theon,” som betyr “guder.” Gjennom tidene har dette begrepet blitt brukt for å referere til en rekke forskjellige ting:

  • Et tempel i Roma som var dedikert til gudene
  • Et symbol på kulturelt overherredømme eller universalitet
  • En arkitektonisk stil som bruker klassiske greske og romerske designelementer

Uansett hvordan ordet tolkes, forblir betydningen av “Panteon” konstant: det er et symbol for helhet, mangfold og tidløshet.

Hva står skrevet på Pantheon?

Når man ser på Pantheon, legger man raskt merke til at det er en inskripsjon på muren ovenfor søylene. På inskripsjonen står det skrevet “Marcus Agrippa, sønn av Lucius, tre ganger konsul, bygde dette.”

Selv om dette ved første øyekast kan virke som en enkel opplysning, har historikere lenge hatt ulike meninger om betydningen. Noen har hevdet at det er en bekreftelse på at Marcus Agrippa faktisk var den opprinnelige arkitekten av Pantheon, mens andre mener at det rett og slett er en æresanerkjennelse av hans bidrag.

Pantheon kuppel konstruktion

Når det kom til å konstruere kuppelen til Pantheon, sto romerske byggherrer overfor en rekke unike utfordringer. Til å begynne med måtte de bygge en solid base som kunne bære vekten av taket når det steg mot toppen. For å oppnå dette konstruerte de først en tykk, sirkulær vegg i form av en rotunde, seks meter bred ved bunnen og bøyd innover mens den steg opp for å danne taket. Når de hadde lagt dette grunnlaget, brukte de vertikale vegger på hver side av kuppelen for å gi ekstra støtte og støtte strukturen etter hvert som den ble høyere.

Etter hvert som kuppelen fortsatte å stige oppover mot toppen, tok håndverksmesterne etter hvert bruk av lettere og lettere tilslagsmaterialer i betongblandingen. Dette prinsippet startet ved basen med tung travertinstein før det gikk helt opp til delikat marmor på toppen av kuppelen.

Takket være denne nøye balansen mellom styrke og letthet i byggematerialer, var romerske byggherrer i stand til å fullføre en av historiens mest imponerende og ikoniske kupler. Samtidig storslått, men perfekt balansert, fortsetter det å være et vitnesbyrd om deres oppfinnsomhet og dyktighet århundrer etter ferdigstillelsen.

Pantheon: Arkitektur og utforming

Pantheon er et arkitektonisk mesterverk med et design som har blitt kopiert mange ganger gjennom historien. Bygningens kuppel er den største uarmerte betongkuppelen som noen gang er bygget.

Formen på bygningen er et resultat av konstruksjonsmetoden, hvor betongblokker ble lagt for å lage buer som støtter en mursteinsbelagt betongkuppel.

Pantheon er den best bevarte antikke romerske bygningen som eksisterer. Det kuppelformede taket har blitt kalt «antikkens største arkitektoniske prestasjon» og portikoen «et av de mest majestetiske monumentene i det gamle Roma.»

I dag brukes fortsatt Pantheon som kirke og turistattraksjon. Hvis det skulle være slik at du er i Roma, og du ønsker å se Pantheon, er adressen Piazza della Rotonda, 00186 Roma RM, Italia.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om romersk mytologi og historie samt andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *