Circus Maximus (Roma, fakta)

Circus Maximus (Roma, fakta)
Ca. 2 minutters lesetid

Circus Maximus er en stor, oval veddeløpsbane, og en av de mest kjente strukturene i det gamle Roma. Det var en av de første stadionene noensinne som ble bygget som hadde en halvsirkelform, og som hadde en permanent sittegruppe i stein for tilskuere.

Nedenfor finner du en rekke fakta om Circus Maximus. 

Hva ble Circus Maximus brukt til?

Circus Maximus ble brukt til mange forskjellige formål, inkludert idrett, hestevognløp, gladiatorkamper, dyrejakter, gjeninnføringer av kjente slag fra historien og offentlige henrettelser. Sirkuset ble en integrert del av romersk kultur da det ga underholdning til massene samtidig som det fungerte som et sosialt samlingssted hvor alle klasser kunne samles under ett tak.

Hva blir Circus Maximus brukt til i dag?

Hva blir Circus Maximus brukt til i dag

I dag blir Circus Maximus brukt som en turistattraksjon for folk som kommer for å se det eldgamle stedet. Det ligger stort sett i ruiner, men banen er fortsatt synlig, og det samme er setene som en gang ble brukt av tilskuere. I tillegg er det flere romerske bygninger og monumenter som ligger i nærheten, noe som gjør Circus Maximus til et interessant stoppested for de som utforsker Roma.

Hvem bygde Circus Maximus? 

Hvem bygde Circus Maximus?

Det originale Circus Maximus ble bygget av Lucius Tarquinius Priscus (også kalt Tarquinius den eldre), som var Romas femte konge, på 500-tallet f.Kr. Strukturen ble designet for å romme rundt 250 000 mennesker, noe som er 4-5 ganger så mange som det var plass til i Colosseum.

Hva betyr Maximus?

Ordet Maximus betyr «størst» eller «mest storslått,» og ble brukt for både romerske bygninger og navn. For eksempel ble en litt modifisert versjon brukt for Romas kloakk, Cloaca Maxima, som var et av verdens tidligste avløpssystemer. I moderne tid har navnet blitt brukt av kongelige og paver, samt fiktive karakterer.

Circus Maximus-obelisken

Circus Maximus-obelisken

Circus Maximus-obelisken er et slående gammelt egyptisk monument som har stått i Roma siden 10 f.Kr. En egyptisk farao reiste opprinnelig den ruvende steinsøylen i byen Heliopolis, århundrer før romerriket ble til. 

Så hvordan havnet en så kolossal artefakt midt i Roma? I 29 f.Kr. erobret den romerske generalen Octavian (senere kalt Augustus) Egypt og tok obelisken som krigsbytte. Den ble etter hvert fraktet til Roma og reist i Circus Maximus, hvor den fortsatt står i dag.