Pompeii (vulkan, vulkanutbrudd, Roma)

Pompeii og Vesuv fakta (vulkanutbrudd, film, kart, m.m.)
Ca. 5 minutters lesetid

Pompeii, eller Pompei, er en by i Italia som ble ødelagt og begravd i vulkanutbruddet av en aktiv vulkan i 79 e.Kr. Byen var en blomstrende romersk koloni inntil den ble ødelagt av vulkanen. Nedenfor skal vi se mer på vulkanutbruddet i Pompeii, tidskapselen utbruddet skapte, og Pompeii sin glemte naboby. 

Vulkanutbruddet i Pompeii

Vesuv var navnet på vulkanen i Pompeii, og dens utbrudd var en av de mest katastrofale naturkatastrofene i menneskehetens historie. Det forårsaket ødeleggelsen av Pompeii og Herculaneum, byer nær vulkanens base.

Hvor mange mennesker døde i Pompeii?

Utbruddet skal ha drept så mange som 16,000 mennesker, derav 2,000 i selve byen, og resten utenfor og i de nærliggende områdene. Pompeii og Vesuv er derfor ord som vekker gysninger blant de fleste som har hørt den sanne historien, og for menneskene som opplevde vulkanutbruddet må det ha vært en forferdelig skremmende situasjon.

Annonse: Klikk her for å lytte til gripende lydbøker om Pompeii og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Hva døde de av i Pompeii?

Det som drepte innbyggerne i Pompeii, var den pyroklastiske strømmen som fosset innover byen under vulkanutbruddet. Det var en sky av gass som kunne nå temperaturer på opp mot 1,000 grader – så varmt at ofrene ikke kjente noe som helst når de døde. 

Hvorfor hadde Pompeii vulkanutbrudd i år 79 e.Kr.?

Ved Pompeiis vulkanutbrudd i 79 e.Kr. hadde vulkanen vært aktiv i århundrer, så det var bare et spørsmål om tid før den skulle utbryte igjen. De gamle romerne trodde at den var utdødd, og at det derfor bare kunne betraktes som et helt vanlig fjell. Utbruddet ble innledet av jordskjelv og kraftig regn, som forårsaket flom og jordskred.

Hvorfor hadde Pompeii vulkan? Hvorfor bosatte folk seg der?

Grunnen til at folk bosatte seg nær Pompeii sin vulkan, er mest sannsynlig at de ikke visste at det var en vulkan. De må ha trodd at det var et vanlig fjell, noe som er svært naturlig. Før utbruddet så Vesuv nemlig ut som et helt vanlig fjell, inntil toppen nærmest ble “blåst av” i vulkanutbruddet, og skapte den brede kjegleformen Vesuv har i dag.

En annen grunn til at folk bosatte seg nær Pompeiis vulkan, er at de slo seg ned der på grunn av dens fruktbare jord og jordbruk, som man ofte finner i nærheten av vulkaner, og asken de har pøst ut i tidligere tid.

Pompeii: Roma sin tidskapsel

Det som gjør Pompeii så spesiell er at den gir et innblikk i det romerske folks hverdag. Byen ble bevart av asken som dekket den, og mange av bygningene og gjenstandene eksisterer fortsatt. Dette inkluderer alt fra hjem til templer til offentlige toaletter. Som et resultat fungerer Pompeii på en måte som Roma sin tidskapsel, da byen gir et unikt vindu inn i romersk historie.

Når ble Pompeii funnet?

Pompeii ble funnet, med andre ord gjenoppdaget, i 1599. Gjennom århundrene var Pompeii stort sett blitt glemt, begravd under metervis med vulkansk aske og rusk, og plasseringen var ikke allment kjent.

Hvem fant Pompeii?

Personen som fant Pompeii var arkitekten Domenico Fontana. Fontana snublet over den for lengst tapte byen mens han overvåket byggingen av en ny akvedukt. Da han fant byen, begynte han å grave ut stedet og dele funnene sine med verden.

Kan man besøke Pompeii?

Ja, Pompeii er åpent for besøkende. Pompeii var et populært turistmål selv i antikken, og er fortsatt en av turistenes favorittbyer å besøke i Italia.

Er Pompeii aktiv?

Vesuv i Pompeii er ikke en aktiv vulkan, men den har hatt utbrudd mer enn 50 ganger siden 79 e.Kr., og vil sannsynligvis få utbrudd mange ganger i fremtiden. Vulkanen blir imidlertid overvåket nøye, og det er ingen tegn til at et utbrudd vil skje med det første.

Pompeii (film)

I filmen Pompeii blir vulkanutbruddet skildret. Det er en amerikansk 3D-katastrofefilm fra 2014 regissert av Paul W.S. Anderson, og med Kit Harington, Emily Browning og Kiefer Sutherland i hovedrollene. Filmen skildrer utbruddet av Vesuv i år 79 fra perspektivet til en slave på et skip som frakter gladiatorer som prøver å redde sin sanne kjærlighet, som er fanget inne i Pompeii akkurat da vulkanen begynner å få utbrudd.

Fakta om Pompeii

Nedenfor finner du en rekke fakta, spørsmål, og svar om Pompeii.

Hva heter vulkanen i Pompeii?

Vulkanen i Pompeii heter Vesuv, og holder til i Napolibukten, Italia.

Hvor ligger Pompeii?

Pompeii ligger i Napolibukten, sørøst for Roma.

Hvor stor var Pompeii?

Pompeii hadde en størrelse på omtrent 67 hektar i 79 e.Kr., og 8,000 til 10,000 innbyggere.

Pompeii sin nabo: Herculaneum – den glemte byen

Herculaneum, eller Herculanum, er en liten by som ble ødelagt av utbruddet av Vesuv i 79 e.Kr. Den ble begravd under 20 meter med aske, og den ble glemt i århundrer til den ble gjenoppdaget ved et uhell i 1709.

Når en arbeider i Resina, som boret ned i bakken for å bygge en brønn for et monasteri, støtet han på marmor og andre materialer. Ved senere utgravinger skulle det vise seg at dette materialet tilhørte Herculaneum.

Det er fortsatt mye å finne ut om Herculaneum fordi byen har blitt så godt bevart. Det arkeologiske området blir fortsatt gravd ut, og det er mange mysterier som venter på å bli løst.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om Pompeii, Vesuv og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *