Akvedukt (romersk, Segovia, Pont du Gard, m.m.)

Akvedukt (romersk, Segovia, Pont du Gard, m.m.)
Ca. 4 minutters lesetid

Hva er en akvedukt, og hva bærer den?

En akvedukt er en struktur som frakter vann fra ett sted til et annet. Akvedukter har eksistert i århundrer og har blitt brukt i mange forskjellige sivilisasjoner. En akvedukt er ikke bare en kanal som fører vann over land uten bruk av pumper – den inkluderer også de andre delene som kanaler, tunneler og broer. De kan være laget av et enkelt rør eller en serie med rør.

Det er ikke bare en akvedukts funksjon som imponerer moderne historikere, ingeniører, og turister den dag i dag; det er også dens vakre design og ruvende størrelse, slik man fortsatt kan se både i Roma, Frankrike, Spania, og andre steder i verden.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om romerrikets historie og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Aquaducter

Ordet akvedukt er avledet fra det latinske ordet “aqua” som betyr vann, og “ducere” som betyr å lede eller oppføre. Akvedukter, eller aquaducter, er vanligvis konstruert av stein, murstein, betong eller metall.

Noen akvedukter fører ferskvann mens andre fører saltvann eller kloakk. Noen akvedukter fungerer også som broer eller viadukter, noe som gjør dem enda mer unike.

Romersk akvedukt

Den romerske akvedukten var et vannforsyningssystem bygget for å frakte vann på avstand inn i Roma. Romerske akvedukter ble bygget for å gi drikkevann og ferskvann til offentlige bad og hus.

Akveduktene ble konstruert med stein- eller betongforede kanaler, noen ganger dekket med murstein eller tre. Romerne var de første som brukte blyrør, noe som gjorde at de kunne bygge lengre akvedukter enn tidligere sivilisasjoner. De var også den første sivilisasjonen som brukte underjordiske kanaler, som de gravde for å redusere risikoen for forurensning.

Byen Roma hadde til slutt 11 akveduktsystemer som noen ganger strakte seg så langt som 130 kilometer vekk fra byen, og var så høye som 50 meter.

Følgende er en oversikt over noen av de mest kjente romerske akveduktene.

Akvedukten i Segovia

akvedukten i segovia

Akvedukten i Segovia er et populært eksempel på en gammel romersk akvedukt. Den ligger i den spanske regionen Castilla og León, og den ble bygget i det første århundre e.Kr.

Akvedukten er den viktigste delen av vannforsyningsinfrastrukturen i Segovia. Den ble bygget for å bringe vann fra Rio Frio-elven til denne byen og gi dens innbyggere vann til drikke, matlaging og annen husholdningsbruk.

Delene av akvedukten som er over bakken har en lengde på 728 meter og inkluderer 165 buer som strekker seg over daler og åssider. Konstruksjonen utgjør en akvedukt Segovia sine innbyggere fortsatt kan være stolte av, og et praktfullt syn som byens turister kan glede seg over.

Pont du Gard

pont du gard

Pont du Gard er en gammel romersk akvedukt i Frankrike. Den ligger i den sørlige delen av landet, omtrent 25 km nordøst for Avignon.

Pont du Gard akvedukt ble bygget som en del av en 50 km lang akvedukt som fraktet vann fra kildene ved Uzes til den romerske kolonien i Nîmes. Akveduktbroen spenner over Gardon-elven nær Uzès, og har blitt klassifisert som et verdensarvsted siden 1985 på grunn av dens historiske betydning.

Byggverket er kolossalt, og en akvedukt Frankrike tar med i sin kulturarv.

Aqua Virgo

aqua virgo

Aqua Virgo var en viktig akvedukt i Roma. Den ble bygget i 19 f.Kr. av Agrippa og hans sønn, Lucius, for å gi ferskvann til byen. Akvedukten gikk fra en kilde ved foten av Algidus-fjellet til Roma. Aqua Virgo leverte vann til offentlige bad, latriner og hjem utenfor bymurene på Janiculum-høyden.

Den forsynte også offentlige fontener inne i Porta Sanqualis, som nå heter Porta Maggiore, og var en akvedukt Roma fikk nødvendig tilgang på vann fra.

Aqua Claudia

aqua claudia

Aqua Claudia ble bygget for å gi en ren vannforsyning til innbyggerne i Roma. Det regnes som en av de mest imponerende bragdene innen ingeniørkunst og arkitektur i det gamle Roma.

Aqua Appia

aqua appia

Aqua Appia var den første akvedukten i Roma, og derfor en av de mest kjente. Den ble bygget av Appius Claudius Caecus, en sensur og konsul i 312 f.Kr. Akvedukten ble opprettet for å gi Roma en jevn tilførsel av vann og for å redusere risikoen for vannmangel.

Valens Aqueduct

valens aqueduct

Valens Aquedukt var den eneste vannforsyningen til Istanbul i over tusen år, og ble bygget av keiser Valens i 373 e.Kr. Akvedukten starter fra en kilde i Çamlıca-dalen, like øst for Istanbul og ender ved en innsjø kalt Yenişehir-sjøen. Akveduktens synlige lengde er 971 meter.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om romersk arkitektur og historie samt andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *