Hermes gud for handel, budbringere og reise (Merkur)

Hermes gud for handel, budbringere og reise (Merkur)
Ca. 5 minutters lesetid

Blant greske guder var Hermes gud for budbringere og reisende. Han er assosiert med vidd, list og allsidighet, og hans motstykke i romersk mytologi er Merkur.

I denne artikkelen utforsker vi mytologien, egenskapene, symbolene og den kulturelle innvirkningen til Hermes, og kaster lys over guden som kanskje er mest kjent for sine bevingede sandaler!

Mytologien om Hermes gud

Hermes, sønn av Zevs og Pleiaden Maia, ble født i en hule på Cyllene-fjellet i Arcadia. Fra det øyeblikket han ble født, viste han ekstraordinære egenskaper som skilte ham ut selv blant de andre greske gudene.

Hermes var et rampete og smart barn, og viste en forkjærlighet for eventyr og lureri fra en tidlig alder, og dro fordeler fra sine guddommelige jevnaldrende.

En av de mest kjente episodene som involverer Hermes gud er hans rolle i fødselen til Dionysos. I en fortelling fylt med intriger impregnerte Zevs Semele, en dødelig prinsesse, noe som til slutt førte til hennes tragiske bortgang på grunn av at hun var vitne til gudens fulle brennende herlighet.

Hermes grep imidlertid inn, reddet den ufødte Dionysos og sydde ham inn i Zevs lår til han var klar til å bli født.

En annen bemerkelsesverdig myte forteller om Hermes sitt engasjement i den trojanske krigen. Hermes fungerte som en mellommann mellom gudene og spilte en avgjørende rolle i Trojas skjebne, og viste frem sin diplomatiske dyktighet midt i guddommelige konflikter.

Mytologien om Hermes gud

Slekt og familie

Som nevnt spores Hermes opphav til Zevs, gudenes konge, og Maia, en av Pleiadene. Som sønn av gudenes konge deler Hermes sin guddommelige avstamning med andre bemerkelsesverdige olympiere, inkludert Athene, Apollo og Artemis.

De familiære forbindelsene mellom gudene bidrar til det kompliserte nettet av relasjoner i deres slektstre.

Hermes, som mange guder i gresk mytologi, hadde avkom med dødelige. Guden Pan, guden for gjetere og rustikk musikk, er en av Hermes mest kjente avkom.

Historien om Pans fødsel, med hans særegne trekk og rampete natur, gjenspeiler trekkene knyttet til hans guddommelige far.

Hermes gud sine roller

Gudenes sendebud

Hermes sin primære rolle som gudenes budbringer er sentral i hans karakter.

Med bevingede sandaler som tillot ham å krysse store avstander med en utrolig hastighet, slo Hermes gud bro over gapet mellom de guddommelige rikene, og leverte meldinger fra Olympus til den dødelige verden og omvendt.

Hans effektivitet og hurtighet gjorde ham til en uunnværlig figur i det guddommelige hierarki.

Gud for grenser og overganger

Utover sin budbringerrolle ble Hermes også tilbedt som guden for grenser og overganger. Kjent som Hermes Psychopompus, ledet han sjelene til den avdøde til livet etter døden, og sørget for en trygg passasje til Hades-riket.

Denne doble rollen reflekterer det bredere temaet overgang, og understreker Hermes innflytelse over ulike terskler, både fysiske og metafysiske.

Attributter og symboler tilknyttet Hermes gud

Hermes gud blir ofte avbildet med caduceus, en bevinget stav sammenflettet med to slanger. Dette ikoniske symbolet, som etter hvert ble adoptert som et symbol på helbredelse og medisin, representerer Hermes doble roller som en veileder for sjeler og en budbringer.

Attributter og symboler tilknyttet Hermes gud

De bevingede sandalene, eller talaria, er en annen særegen egenskap som understreker hans raske og smidige natur.

I tillegg viser petasos, en reiselue, til hans assosiasjon til reiser og utforskning.

Attributter og symboler til Hermes gud

Epiteter og titler

Hermes Trismegistus

I senere hellenistiske og romerske perioder fikk Hermes epitetet “Trismegistus”, som betyr “tre ganger størst.” Denne tittelen gjenspeiler hans tilknytning til esoterisk kunnskap og visdom, som overskrider hans tradisjonelle roller.

Hermes Trismegistus ble en aktet skikkelse i hermetikk, en filosofisk og åndelig tradisjon som slo sammen elementer av gresk, egyptisk og jødisk-kristen mystikk.

Andre titler og epitet

Hermes bærer forskjellige titler avhengig av konteksten og regionale variasjoner. I Boeotia var han kjent som Hermes Argeiphontes, noe som understreket rollen hans som beseireren av Argus, en skapning med hundre øyne.

Disse epitetene gir glimt inn i Hermes mangefasetterte natur, og viser hans tilpasningsevne og forskjellige egenskaper.

Hermes gud sin kult og tilbedelse

I det gamle Hellas nøt Hermes utstrakt ærbødighet, og hans tilbedelse var ikke begrenset til en bestemt bystat eller region.

Festivalen til Hermaea, feiret til hans ære, inneholdt atletiske konkurranser, musikk og ofre. Holdt på forskjellige steder, fremmet det en følelse av fellesskap og viste frem gudens mangfoldige innflytelse på forskjellige aspekter av livet.

Mens de overordnede temaene for Hermes’ tilbedelse var konsekvente, var det regionale variasjoner i de spesifikke ritualene og tradisjonene knyttet til ham.

I Athen, for eksempel, var Hermes-guden dypt sammenvevd med utdannelsen til unge gutter, og understreket hans rolle som veileder og mentor.

I Arcadia, hans fødested, hadde Hermes en unik betydning, med lokale variasjoner i mytologi og kultpraksis.

Kulturell innflytelse

Påvirkningen fra Hermes strekker seg til litteratur og kunst gjennom tidene. I litteraturen dukker han opp i verk som Homers «Iliaden» og «Odysseen», der hans utspekulerte og diplomatiske ferdigheter blir vist frem.

Dramatikerne i antikkens Hellas, inkludert Aiskhylos og Evripides, omtalte ofte Hermes i sine tragedier og komedier.

I kunsten er Hermes en gjenganger, med statuer og skildringer som fanger hans dynamiske og ungdommelige essens. Gudens bilde pryder en rekke gjenstander, og tjener som et bevis på hans varige popularitet og kulturelle betydning.

For å oppsummere det hele er Hermes gud for budbringere en fascinerende figur i gresk mytologi som fremdeles fanger fantasien vår i dag. Enten vi husker ham for hans bevingede sandaler, reisehatten eller caduceus-staven, er han definitivt en av de mest gjenkjennelige gudene!

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *