Flavius Honorius

Flavius Honorius
Ca. 2 minutters lesetid

Flavius Honorius var den vestromerske keiseren fra 393 e.Kr. til 423 e.Kr. Han ble født i 384 e.Kr., og var den yngre sønnen til keiser Theodosius I og Aelia Flacilla og var bare ti år gammel da han steg opp til den keiserlige tronen. Han er ansett som en av de svakeste romerske keiserne som presiderte over en periode med nedgang for det vestlige imperiet.

La oss ta en titt på noen av hans bidrag til romersk historie, og hvorfor han ofte blir husket som en svak hersker.

Romas fall under Flavius Honorius sin regjeringstid

Flavius Honorius arvet et imperium i tilbakegang, hvor de fleste av de vestlige provinsene ble overkjørt av germanske stammer og interne stridigheter som rev i stykker det forente Roma fra farens regjeringstid.

Under hans styre led Roma store tap som Storbritannia, Spania, Nord-Afrika og deler av Gallia (dagens Frankrike). Hans etterfølger, Valentinian III, ville senere miste enda mer territorium til utenlandske inntrengere.

Dette er grunnen til at mange historikere anser Flavius Honorius for å være en av de svakeste herskerne i hele Romas historie. Han manglet både de militære ferdighetene og den politiske kunnskapen som var nødvendig for å beskytte Roma mot dets fiender eller gjenopprette dens tidligere storhet.

Politiske kamper og konstant krigføring

I tillegg til territorielle tap under hans regjeringstid, hadde Flavius Honorius problemer med å håndtere interne maktkamper også. Han ble involvert i en rekke borgerkriger som varte gjennom store deler av hans styre på grunn av uløste konflikter mellom forskjellige fraksjoner i imperiet. Hans manglende evne til å løse disse konfliktene forsterket bare Romas tilbakegang og svekket dets autoritet både innenlands og utenlands.

På grunn av konstant krigføring gjennom hele hans styre, hadde også store deler av Italia blitt avfolket innen 410 e.Kr. da Alarik I plyndret Roma i det som skulle bli en av historiens mest beryktede beleiringer.

Politiske kamper og konstant krigføring

Mens Alarik mislyktes i sitt forsøk på å fange Flavius Honorius selv, sementerte denne hendelsen ham ytterligere som en av Romas svakeste keisere, siden den markerte et endepunkt for keiserlig autoritet i vest – en begivenhet som til slutt ville føre til vestromerrikets fall etter århundrer som en internasjonal supermakt.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *