Aulus Plautius: Mannen som brakte Roma til Storbritannia

Aulus Plautius
Ca. 2 minutters lesetid

Aulus Plautius var en romersk general som ledet en romersk invasjon av Storbritannia (da kalt Britannia) i 43 e.Kr. Dette var en betydelig begivenhet i britisk historie da det på ordentlig rotfestet den romerske okkupasjonen av Storbritannia, som skulle vare i nesten 400 år.

Plautius er en interessant figur fordi det ikke er mye kjent om ham. Det vi vet kommer fra noen få korte omtaler i historiske tekster. Fra disse knappe referansene kan vi sette sammen et bilde av en modig og dyktig leder som var med på å forme løpet av britisk historie.

Hvem var Aulus Plautius?

Aulus Plautius ble født inn i en velstående familie i Roma rundt 15 f.Kr. Ikke mye er kjent om hans tidlige liv, men han fikk sannsynligvis en god utdannelse og steg gjennom gradene av det romerske militæret. I 43 e.Kr. sendte keiser Claudius ham for å lede den romerske invasjonen av Storbritannia. Dette var nesten 100 år etter at Julius Cæsar først hadde invadert den britiske halvøya i 55 og 54 f.Kr, uten å kunne konsolidere okkupasjonen.

Invasjonen av Britannia

Invasjonen av Britannia

Invasjonsstyrken besto av fire legioner, totalt rundt 50 000 mann. De landet i Kent og begynte raskt å ta seg innover i landet. Britene gjorde hard motstand, men de var ingen match for de veltrente og velutstyrte romerne. Etter flere uker med kamper overga britene seg og Aulus Plautius var i stand til å etablere fotfeste i Storbritannia.

Han fortsatte med å erobre London og utvide romersk kontroll over øya. For sin prestasjon ble han tildelt tittelen “Britannicus Maximus” av keiser Claudius. Han returnerte til Roma like etterpå og døde der rundt 57 e.Kr.

Aulus Plautius var en betydelig skikkelse i britisk historie fordi han ledet den mest vellykkede romerske invasjonen av Storbritannia i 43 e.Kr. Denne hendelsen markerte begynnelsen på nesten 400 år med romersk okkupasjon. Selv om det ikke er mye kjent om ham, kan vi sette sammen et bilde av en modig og dyktig leder fra de få referansene som finnes i historiske tekster. Aulus Plautius var med på å forme løpet av britisk historie og arven hans fortsetter til i dag.

Serien Britannia kan varmt anbefales for de som ønsker en dramatisering av Plautius sin erobring av Storbritannia.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *