Forum Romanum: Historie, plassering, bygninger og fakta

forum romanum
Ca. 14 minutters lesetid

Forum Romanum står som et tidløst vitnesbyrd om storheten og den kulturelle betydningen av Romerriket. Dette arkeologiske stedet er plassert i hjertet av den moderne byen Roma, Italia, og tilbyr besøkende en unik mulighet til å gå tilbake i tid og utforske restene av et en gang blomstrende sentrum for politisk, sosialt og religiøst liv.

Denne artikkelen fordyper seg i historien, beliggenheten, bygningene og spennende fakta rundt Forum Romanum, og tilbyr en tidslinje og videre lesing for enkel referanse, samt en fiktiv dagbokoppføring som bringer forumet til live.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om Forum Romanum, romerriket og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

(En mer oppdatert versjon av denne artikkelen er tilgjengelig på engelsk her: Roman Forum: History, Location, Buildings, & Facts)

Forum Romanum historie

Forum Romanums historie er dypt sammenvevd med fremveksten og fallet til den romerske republikken og imperiet. Dets opprinnelse dateres tilbake til det 7. århundre f.Kr. da Roma var en liten landsby. Over tid, ettersom Roma utvidet seg, utvidet Forum seg også, og utviklet seg fra en markedsplass til episenteret for romersk samfunnsliv.

Det romerske kongedømmet (ca. 7. – 6. århundre f.Kr.)

Under monarkiet var Forum først og fremst en markedsplass og møteplass for innbyggerne. Det var et senter for handel og religiøse aktiviteter, med templer dedikert til guder som Saturn og Venus.

Den romerske republikken (509 – 27 f.Kr.)

Forumet utviklet seg betydelig i løpet av den republikanske perioden. Det ble et knutepunkt for politisk aktivitet, med Senatets hus (Curia Hostilia) og Rostra, en plattform for offentlige taler. Templer som Temple of Concord, Temple of Castor and Pollux og Temple of Saturn ble bygget.

Det romerske keiserriket (27 f.Kr. – 476 e.Kr.)

Forumet fortsatte å utvide seg under keisertiden, og la til store strukturer som Septimius Severus-buen og Antoninus- og Faustina-tempelet. Det forble Romas sentrum for politisk makt, men dets betydning begynte å avta etter hvert som byen utvidet seg og andre områder utviklet seg.

Nedgang og forlatelse

Etter hvert som Romerriket falt, gjorde Forumet det også. Det ble gradvis forlatt, og mange av bygningene forfalt. Romas fall i 476 markerte slutten på den gamle byen og bidro ytterligere til Forumets tilbakegang.

Forum Romanum plassering

Forum Romanum ligger i hjertet av Roma, i dalen mellom Palatinerhøyden og Kapitolhøyden. Den sentrale beliggenheten gjorde det forumet tilgjengelig for romere i alle sosiale klasser, og understreket dets rolle som et offentlig samlingssted. Området ligger innen gangavstand fra andre ikoniske landemerker som Colosseum, noe som gjør det til et avgjørende stopp for turister som utforsker Romas rike historie.

Forum Romanum bygninger og strukturer

Forum Romanum er hjemmet til en samling av bemerkelsesverdige bygninger og strukturer som forteller historien om Romas berømte fortid. Her er en liste over noen få viktige monumenter i forumet, hvorav noen rester har motstått tidens tann og fortsatt kan sees i dag.

 1. Curia Julia: Curia Julia var Senatshuset hvor det romerske senatet samlet seg. Den opprinnelige Curia ble bygget av Julius Caesar, men den vi ser i dag stammer fra keiser Diokletians regjeringstid.
 2. Rostra: Rostra var en hevet plattform der talere henvendte seg til de romerske borgerne. Den var utsmykket med skipssnabler (rostra) tatt til fange i sjøslag, derav navnet.
 3. Septimius Severus-buen: Denne triumfbuen, bygget i 203 e.Kr., minnes keiser Septimius Severus og hans sønners seire i Parthia. Den har detaljerte relieffer som viser disse seirene.
 4. Saturntempelet: Dette tempelet var dedikert til guden Saturn, og huset en gang den romerske statskassen. Dets ikoniske søyler og pediment er blant forumets mest gjenkjennelige byggverk.
 5. Vestatempelet: Dette sirkulære tempelet ble viet til gudinnen Vesta og hennes prestinner, Vestalinnene, som var ansvarlige for å opprettholde den hellige flammen som symboliserte Romas evige liv.
 6. Maxentiusbasilikaen: Denne kolossale basilikaen, ferdigstilt tidlig på 400-tallet e.Kr., viste frem tidens store arkitektoniske prestasjoner.

Forum Romanum fakta

Nedenfor er noen interessante fakta om Forum Romanum:

 1. Vestalinnene: Vestalinnene, som pleide den hellige flammen i Vestatempelet, ble valgt ut i ung alder og avla kyskhetsløfter i 30 år. Hvis de brøt løftet sitt sto de overfor streng straff, inkludert å bli begravet levende.
 2. Julius Cæsars attentat: Attentatet på Julius Cæsar fant sted ved Teateret i Pompeius, som ligger i nærheten av Forum. Denne hendelsen markerte et vendepunkt i romersk historie, og det nøyaktige stedet hvor Cæsar døde kan fortsatt sees i dag.
 3. Kristendommens innflytelse: Mange gamle templer i Forum ble senere omgjort til kristne kirker. For eksempel ble Antoninus og Faustinas tempel kirken San Lorenzo i Miranda.
 4. Utgraving og restaurering: Forumet gjennomgikk omfattende utgravninger og restaureringsarbeid på 1800- og 1900-tallet, noe som gjorde at vi kan se dets storhet i dag.

Spørsmål og svar om Forum Romanum

I denne delen utforsker vi noen av de vanligste spørsmålene om Forum Romanum, for å få en dypere forståelse av dette nøkkelområdet i Roma.

Hvem opprettet Forum Romanum?

Romulus anses tradisjonelt å ha opprettet Forum Romanum, i samarbeid med sin rival Titus Tatius. Vi kan ikke si sikkert om dette er sant, men det vi kan bekrefte er at Forumet opprinnelig begynte som en markedsplass på 700-tallet f.Kr. og utvidet seg under styret til forskjellige romerske konger, ledere og keisere gjennom Romas historie. Utviklingen ble påvirket av flere romerske arkitekter og ledere, som Julius Caesar og keiser Augustus, som bidro til dets arkitektoniske og strukturelle forbedringer.

Hva ble Forum Romanum brukt til?

Forum Romanum, som er 250 meter lang og 170 meter bred, var vertskap for en rekke politiske begivenheter og seremonier. Under valgene strømmet folkemengder til forumet for å lytte til kandidater som holdt taler og debatterte sin politikk. Det ble også brukt til mer storslåtte ritualer, som offentlige rettssaker og triumfparader til seirende generaler som kom tilbake fra kamp.

I tillegg til dets rolle i politikk og religion var Forum også et viktig kommersielt knutepunkt. Til ulike tidspunkt i løpet av dagen satte selgere og handelsmenn opp boder for salg av alt fra mat til luksusvarer. Forum Romanum fungerte dermed som et sentralt samlingssted for Romas borgere i en tid da de ble stadig mer mangfoldige og splittet.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om Forum Romanum, romerriket og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Når ble Forum Romanum bygget?

Forumet i Roma ble opprinnelig bygget i det 7. århundre f.Kr., og ble utvidet flere ganger gjennom historien ettersom dets popularitet fortsatte å vokse, og ble til slutt et av de største torgene i hele det gamle Roma. I 44 f.Kr. oppdaget Julius Cæsar at forumet var overbefolket, og utvidet det derfor. Han satte også et tempel i sentrum. Den opprinnelige hensikten var å skape et rom for politisk debatt som ville være fri for innblanding fra de mektige aristokratiske familiene som kontrollerte de fleste av Romas andre offentlige rom. I det 1. århundre e.Kr. utvidet keiser Augustus det ytterligere, slik at det fikk utseendet vi kjenner til i dag.

Hvorfor er Forum Romanum så kjent?

Forum Romanum er kjent for sin historiske betydning som hjertet av det gamle Roma. Det fungerte som sentrum av det romerske politiske, religiøse og sosiale livet i århundrer. Det var vitne til en rekke viktige hendelser, inkludert taler av kjente skikkelser som Cicero og begravelsen til Julius Cæsar. Ruinene gir også et bemerkelsesverdig innblikk i storheten til gammel romersk arkitektur og kultur, noe som gjør det til et kjent arkeologisk og historisk sted.

Hvorfor ble Forum Romanum ødelagt?

Nedgangen og ødeleggelsen av Forum Romanum skjedde over århundrer på grunn av forskjellige faktorer. En viktig faktor var det vestromerske imperiets fall på 400-tallet e.Kr, noe som førte til forsømmelse og forlatelse av mange romerske strukturer, inkludert Forum. I tillegg spilte naturkatastrofer som jordskjelv og branner en rolle i å skade forumets strukturer. Fjerning av verdifulle materialer for bruk i andre byggeprosjekter bidro også til ødeleggelsen.

Hadde alle romerske byer et forum?

Selv om ikke alle romerske byer hadde et forum, hadde mange av dem det. Forumet var et sentralt trekk ved romersk byplanlegging og inkluderte vanligvis en markedsplass, templer, offentlige bygninger og rom for offentlige sammenkomster. Størrelsen og storheten til forumet kunne variere avhengig av byens betydning og rikdom. Store byer som Roma hadde store fora, mens mindre byer kunne ha mindre, enklere versjoner.

Brukes Forum Romanum fortsatt i dag?

Nei, Forum Romanum brukes ikke lenger til sine opprinnelige formål. Det sluttet å tjene som et knutepunkt for politisk og sosial aktivitet for over et årtusen siden. I dag er det først og fremst et historisk og arkeologisk sted, åpent for turister og forskere som ønsker å utforske dets gamle ruiner og lære om dets rike historie.

Er Forum Romanum verdt et besøk?

Absolutt, Forum Romanum er definitivt verdt et besøk for alle som er interessert i historie, arkeologi eller gammel romersk kultur. Det tilbyr en fengslende reise tilbake i tid til hjertet av en av verdens største gamle sivilisasjoner. Å utforske ruinene og forestille seg de travle aktivitetene som en gang fant sted der er en imponerende og lærerik opplevelse.

Hva var forskjellen mellom Forum Romanum og keiserforaene?

Forum Romanum og keiserfora var begge viktige offentlige rom i det gamle Roma, men de tjente forskjellige formål. Forum Romanum var det opprinnelige forumet til Roma og fungerte som et multifunksjonelt senter for ulike samfunns- og religiøse aktiviteter. I motsetning, var keiserforaene en rekke senere fora bygget av forskjellige keisere ved siden av Forum Romanum. Hvert keiserforum var dedikert til et bestemt formål eller keiser og inkluderte ofte store templer, monumenter og minnestrukturer. Keiseforaer utvidet det sivile og arkitektoniske landskapet i det gamle Roma, og viste frem storheten til keisermakten.

Avslutningsvis fortsetter Forum Romanum, et mikrokosmos av gammel romersk sivilisasjon, å fengsle besøkende med sin rike historie og arkitektoniske vidundere. Som et sted hvor politikk, religion og dagligliv krysset hverandre står det som et symbol på Romas varige arv. Enten du er en historieentusiast eller bare en nysgjerrig reisende, er et besøk til Forum Romanum en reise gjennom tiden som bringer en dypere forståelse av storheten til det gamle Roma.

De følgende seksjonene går inn på en tidslinje over Forum Romanums utvikling, pedagogiske kilder om dets historie og en fiktiv dagbok som får forumet til å komme til live.

Tidslinje for Forum Romanum

Her er en tidslinje over Forum Romanums utvikling og viktige hendelser:

 • 8. århundre f.Kr.: Forum Romanums opprinnelse som en myrlendt dal som fungerer som markedsplass og møteplass for tidlige romerske nybyggere.
 • 7. århundre f.Kr.: Gradvis utvikling med bygging av enkle trekonstruksjoner og templer.
 • 509 f.Kr.: Grunnleggelsen av den romerske republikken markerer forumets økende betydning som et politisk sentrum.
 • 5. århundre f.Kr.: Bygging av Temple of Castor and Pollux og Temple of Saturn, to av de eldste templene i Forum.
 • 46 f.Kr.: Julius Caesars renoveringer, inkludert Basilica Iulia og Venus Genetrix’ tempel.
 • 29 f.Kr.: Videreutvikling under Augustus, inkludert Temple of Divus Julius og Temple of Apollo.
 • 3. århundre e.Kr.: Buen til Septimius Severus blir reist i 203 e.Kr.
 • 4. århundre e.Kr.: Konvertering av noen hedenske templer til kristne kirker, inkludert Maxentiusbasilikaen.
 • 5. århundre e.Kr.: Romerrikets tilbakegang, noe som førte til gradvis forlatelse av forumet.
 • 9. århundre e.Kr.: Forumet blir et beite for storfe og glemmes stort sett i middelalderen.
 • 1800-tallet: Arkeologiske utgravninger og fornyet interesse for forumets historie og bevaring.
 • 20. århundre til i dag: Pågående utgravninger og restaureringsarbeid for å avdekke mer om forumets historie.

Videre lesning

Nedenfor er en liste over anbefalt lesning for å hjelpe deg med å utforske og utvide kunnskapen din om Forum Romanum. Disse kildene vil la deg å se nærmere på ulike aspekter ved forumet, fra dets arkitektoniske vidundere til de sentrale historiske hendelsene som utspilte seg innenfor dets områder. Enten du er en historieentusiast, en arkitekturelsker eller bare nysgjerrig på underverkene i det gamle Roma finnes det rikelig med materiale for å tilfredsstille nysgjerrigheten din.

 1. “The Roman Forum: A Reconstruction and Architectural Guide” av Gilbert J. Gorski og James E. Packer. Denne omfattende guideboken gir ikke bare en detaljert oversikt over Forum Romanums historie, men gir også innsikt i dets arkitektoniske utvikling. Den inkluderer detaljerte rekonstruksjoner og illustrasjoner, noe som gjør den til en uvurderlig ressurs for de som er interessert i forumets fysiske oppbygning.
 2. “The Roman Forum” av David Watkin. I denne boken forteller David Watkin historien til Forum Romanum, og sporer utviklingen fra dets spede begynnelse til toppen under Romerriket. Boken er svært informativ og vakkert illustrert, noe som gjør den til en fengslende lesning for historieinteresserte.
 3. “The History of Rome” av Titus Livius (Livy). Livius monumentale verk, “The History of Rome” (Ab urbe condita), inkluderer omfattende beretninger om Forum Romanum og dets rolle i byens historie. Å lese Livius originale beretninger kan gi et førstehånds innblikk i forumets betydning i det romerske samfunnet.

Fiktivt dagbokinnlegg

Nedenfor er et forsøk på å skrive et fiktivt dagbokinnlegg fra den innbilte karakteren Chileos fra Athen, for å vekke Forum Romanum til live. God lesning!

29. mars 44 f.Kr

I dag hadde jeg det store privilegiet å besøke Forum Romanum, et sted som ser ut til å være i hjertet av den antikke verden. Mens jeg gikk gjennom Romas travle gater kunne jeg kjenne byens puls, dens livsnerve strømmende gjennom de store monumentene og travle markedsplassene.

Storheten til Forumet etterlot meg i absolutt ærefrykt. Søyler steg mot himmelen, utsmykket med intrikate utskjæringer og statuer av guder og helter. Saturn-tempelet sto høyt, et symbol på Romas varige styrke, mens Rostra, utsmykket med rester av erobrede skip, minnet alle som passerte om Romas dyktighet til sjøs.

Jeg fant meg selv tiltrukket av Senatets hus, der republikkens skjebne diskuteres og bestemmes. Den store taleren Ciceros stemme må en gang ha runget gjennom disse hellige salene, og jeg kunne ikke annet enn å forestille meg de heftige diskusjonene som fant sted der inne.

Men det mest fengslende synet av alt var Julius Cæsars tempel, bygget for å hedre den store diktatoren. Det var en følelsesladet opplevelse å stå foran dette tempelet, vel vitende om at for bare noen uker siden, på Idus Martiae, ble Julius Caesar myrdet ikke langt herfra. Spenningen i luften var til å ta og føle på, som om historiens gjenferd fortsatt dvelet og hvisket sine hemmeligheter til de som ville lytte.

Mens jeg vandret gjennom Forumet undret jeg meg over hverdagen som utfoldet seg rundt meg. Selgere solgte varene sine, innbyggere debatterte lidenskapelig, og slaver skyndte seg om pliktene sine. Det var et yrende sentrum for handel, politikk og kultur, et sant vitnesbyrd om Romas ånd.

Jeg kunne ikke annet enn å føle meg overveldet av tyngden av historien som omgir meg her. Forum Romanum er et levende, pustende museum fra fortiden, og i dag, på denne betydningsfulle dagen, følte jeg meg som om jeg hadde gått tilbake i tid for å være vitne til storheten og de omveltende hendelsene i den romerske republikken. For et bemerkelsesverdig sted, og for et privilegium det er å stå her i hjertet av det gamle Roma.

Chileos fra Athen

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om Forum Romanum, romerriket og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *