Marcus Aurelius fakta (Meditations, Til meg selv)

marcus aurelius (fakta, meditations, til meg selv)
Ca. 5 minutters lesetid

Marcus Aurelius var en romersk keiser som regjerte fra år 161 til 180 evt. Han er mest kjent for sin bok Meditations, hans personlige dagbok om hvordan man kan leve et godt liv.

Vi vet dessverre svært lite om livet til Marcus Aurelius. Han ble født 26. april 121 og døde 17. mars 180. Faren hans var general Marcus Annius Verus som tjenestegjorde under Hadrian, Antoninus Pius og Lucius Verus.

Faren døde da han var bare tre år gammel, og han måtte tilbringe barndommen i omsorgen for sin mor og bestemor. Hans mors navn er ukjent, men hun var sannsynligvis også fra en adelig familie siden hun kom fra Roma.

De eneste kildene vi har om ham er hans egne skrifter i Meditations, og brev til Fronto som for det meste er formelle og tørre av natur. Det er også noen omtaler av ham i andre tekster som Historia Augusta eller Suetonius.

Reklame: Klikk her for å lytte til lydbøker om Marcus Aurelius og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager.

marcus aurelius rytterstatue

Aurelius brukte tenårene på å studere retorikk og jus, som begge var prestisjetunge yrker på den tiden. Han ble keiser da han var 40 år gammel, etter Antoninus Pius død i 161 e.Kr.

Fra tidlig av forlot Marcus Aurelius Roma for å kjempe mot germanerne – en situasjon hvor vi blant annet får et kort møte med Aurelius i Gladiator, en film de fleste er kjent med. I filmen ser vi også Marcus Aurelius barn, den arrogante Commodus, som senere tar over keiserdømmet ved Aurelius sin død.

Marcus Aurelius var den siste av de fem store keiserne, og hans død avsluttet dermed Pax Romana, den 200 år lange perioden med relativ fred i romerriket som ble innledet av keiser Augustus.

Det som gjør Aurelius så interessant som person, er at han både var en romersk keiser og den mektigste i sin tid, samtidig som at han var en stoisk filosof som praktiserte kunsten å leve et godt liv.

Marcus Aurelius Meditations

Meditations, på norsk Meditasjoner eller Til meg selv, er Marcus Aurelius sin personlige dagbok, senere utgitt som en vanlig bok. Den er et verk av moralsk og åndelig refleksjon, og inviterer i hovedsak leseren til å tenke på samme måte som Sokrates: å utvikle hans eller hennes karakter, og å bli en bedre person.

I Meditations skriver Marcus Aurelius om hvordan man kan opprettholde sin selvfølelse samtidig som man motstår negative impulser. Denne boken er et enestående eksempel på stoisk filosofi, som på mange måter var Marcus Aurelius religion, og den har vært enormt innflytelsesrik i århundrer. Den dekker temaer som etikk, rettferdighet, natur og plikt.

marcus aurelius meditations

Til meg selv

Dagboken til Marcus Aurelius har med god grunn fått tittelen Til meg selv. Det var bare Aurelius, og én annen person, vennen Lucius Aelius, som visste om denne dagboken. Ifølge de få historiske kildene som finnes, tyder alt på at Aurelius aldri hadde noen intensjon om at dagboken skulle publiseres, til tross for den raffinerte og gjennomtenkte skrivestilen. Teksten var, fra hans standpunkt, skrevet til ham selv.

Marcus Aurelius mente at filosofi ikke bare var et akademisk emne, men en livsstil. Filosofi for ham inkluderte å praktisere selvdisiplin og mestre følelsene sine for å komme nærmere det guddommelige, og hans refleksjoner i Meditations var en måte å oppnå dette formålet.

Mens han var ute på kampanjer for å beskytte Roma mot inntrengere ved grensene, skrev Marcus Aurelius Til meg selv, og strebet etter å bli en bedre person. Meditasjonene har siden blitt oversatt til mange språk og fortsetter å være en populær lesning i dag, både blant historikere, statsmenn, soldater, og andre som streber etter indre ro.

Boken gir et unikt innblikk i sinnet til en av historiens mest innflytelsesrike ledere, og gir tidløs visdom om hvordan man kan leve et tilfredsstillende og meningsfylt liv.

Til tross for at teksten ble skrevet for over 1800 år siden, er refleksjonene i Meditations like relevante i dag som den gang. Hvis du leter etter en bok som vil hjelpe deg å tenke dypere på livet ditt og hva det betyr for deg, så er Meditations absolutt verdt å sjekke ut.

Reklame: Klikk her for å lytte til lydbøker om Meditations og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over, med mindre du ønsker å fortsette å lytte til andre bøker.

Kjente Marcus Aurelius quotes

Å lese Marcus Aurelius sitat kan gi god innsikt i hans filosofi, tenkemåte, og ikke minst, levemåte. Her er noen av hans mest kjente quotes, eller sitater:

  • Den beste måten å hevne seg på er ikke å ligne fienden.
  • Livet er hva dine tanker gjør det til.
  • Gjør ikke noe vesen av en utført god gjerning, men gå videre til neste.
  • Så lenge du lever, så lenge det er mulig, vær god!
  • Man skal stå oppreist, ikke holdes oppreist.

Ifølge mange siteringer sa også Marcus Aurelius death smiles at us all, all a man can do is smile back. Dette stemmer nok mest sannsynlig ikke – det er bare et sitat hans rollefigur sa i filmen Gladiator. (Se innlegget Marcus Aurelius quotes for flere sitater.)

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *