Hadrians mur (Hadrian’s Wall historie, kart, m.m.)

hadrians mur
Ca. 2 minutters lesetid

Hvis du noen gang har lest eller hørt om romerriket på skolen, så kjenner du sikkert til Hadrians mur. Men hva er det egentlig? Og hvorfor er det så viktig? Nedenfor skal vi se nærmere på historien og betydningen til dette berømte romerske landemerket.

Hva og hvor er Hadrians mur? 

Hadrians mur ligger i England, og er en defensiv befestning som ble bygget av Romerriket under keiser Hadrians regjeringstid. Den ble bygget mellom årene 122 og 128 e.Kr., og strakte seg langs bredden av Storbritannia, fra elven Tyne i øst til Solway Firth i vest. 

Hadrians mur: Historie om hvorfor den ble bygget

Hadrians mur: Historie om hvorfor den ble bygget

Det er to hovedteorier om hvorfor Hadrians mur ble bygget. Den første teorien er at den var ment å forsvare seg mot barbariske invasjoner fra nord. Den andre teorien er at den ble bygget for å styrke Romas grep om Storbritannia og forhindre opprør fra innfødte briter. Det finnes noen bevis som støtter begge teoriene. For eksempel, etter at muren var ferdigstilt, var det ingen store barbariske invasjoner fra nord. Samtidig skjedde det flere opprør fra innfødte briter i løpet av denne tidsperioden. 

Hvor lang er Hadrians Wall?

Hadrians mur (på engelsk, Hadrians Wall) var hele 117 kilometer lang. Muren var laget av stein og var rundt 5 meter høy og 3 meter bred. Langs murens lengde var det 16 fort, hvor hver av de var plassert rundt en dagsmarsj fra hverandre. Mellom hvert fort var det mindre festninger kalt mileslott (“milecastle”), som ble brukt til å huse tropper og fungere som utkikksposter. 

Hadrians mur kart

Hadrians mur kart

Ovenfor kan man se et kart over Hadrians mur, med de mange fortene som var bygget fra vest til øst i England. Den grå linjen viser muren, de grå sirklene viser fortene, og de andre linjene og sirklene viser diverse veier og fort som strakte seg gjennom det romerske imperiets England. 

Hva er betydningen av Hadrians mur i dag?

Hadrians mur er betydelig fordi den er en av de best bevarte romerske ruinene i Storbritannia. Det er også en av de mest populære turistattraksjonene i landet, med over 2 millioner besøkende hvert år. I tillegg ble Hadrians mur tilført UNESCOs verdensarvliste i 1987. 

Hadrians mur er et fascinerende stykke historie som har tålt tidens tann. Hvis du noen gang har sjansen til å besøke Storbritannia, sørg for å legge den til i listen over steder å se!