Julius Cæsar og Kleopatra

Julius Cæsar og Kleopatra
Ca. 2 minutters lesetid

De sier at historien er skrevet av seierherrene. Hvis det er tilfelle, så er det ikke rart at historien om Julius Cæsar og Kleopatra har blitt fortalt gang på gang. Tross alt er historien deres legende. Som en fortelling om kjærlighet, krig, svik og tragedie har historien om Julius Caesar og Kleopatra fengslet lyttere i århundrer.

Cæsar og Kleopatra møttes første gang i Alexandria i 48 f.Kr., da Cæsar var 52 og Kleopatra var 21. På det tidspunktet var Egypt oppjaget etter en katastrofal borgerkrig som hadde forlatt landet i uorden. Kleopatras far, Ptolemaios XII, var blitt kastet fra makten av sin egen søster, Kleopatra V.

I desperasjon henvendte Kleopatra VI seg til Roma for å få hjelp. Julius Cæsar besvarte kallet. Under oppholdet i Alexandria utviklet Caesar et forhold til Kleopatra. Selv om deres affære til slutt ville ta slutt, ville det ikke være deres siste møte.

I 47 f.Kr. returnerte Julius Cæsar til Egypt i spissen for en romersk hær. Nok en gang fant han seg trukket inn i landets komplekse politikk. Denne gangen var det to utfordrere til tronen: Ptolemaios XIII – Kleopatras yngre bror – og Kleopatra VII selv. I et behendig politisk trekk allierte Kleopatra seg med Julius Caesar mot broren hennes.

De romerske legionene tok snart kontroll over Alexandria. Ptolemaios XIII druknet mens han flyktet fra byen; hans død markerte slutten på det ptolemaiske dynastiet. Julius Cæsar erklærte Kleopatra som dronning av Egypt og feiret hans seier med en spektakulær triumfparade gjennom Roma – en begivenhet som bare tjente til å øke spenningen mellom ham og fiendene hans i Roma. 

Etter Julius Cæsars død ble det etter hvert til at Kleopatra og Mark Antony fant sammen, frem til deres ikoniske selvmord etter at de tapte Slaget ved Actium mot Augustus.

Annonse: Klikk her for å lytte til gripende lydbøker om Julius Cæsar, Kleopatra, og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *