Mark Antony: Kleopatra, død, liv og fakta

Mark Antony: Kleopatra, død, liv og fakta
Ca. 5 minutters lesetid

Mark Antony, også kjent som Marcus Antonius, er en fremtredende skikkelse i romersk historie. Antony ble født i 83 f.Kr og hans liv var preget av både bemerkelsesverdige prestasjoner og personlige mangler.

Denne artikkelen fordyper seg i livet, karrieren og arven til denne romerske statsmannen.

Tidlig liv og oppkomst

Da han var født inn i Antonii-familien i Roma, ble Antony utsatt for det turbulente politiske klimaet i senrepublikken fra en ung alder, og familiens tradisjon for militærtjeneste var med på å forme hans ambisjoner. Antonys første militære engasjement skjedde under kampanjen mot kong Mithridates VI av Pontus, hvor han tjente som kavalerikommandant under Aulus Gabinius. Hans tilknytning til Julius Caesar ville senere styrke hans oppkomst ytterligere.

Alliansen med Julius Caesar

Mark Antonys partnerskap med Julius Caesar spilte en sentral rolle i utformingen av hans politiske og militære karriere. I 49 f.Kr. ble han en av Cæsars mest betrodde allierte under borgerkrigen mot Senatet og Pompeius den store. Hans lojalitet og militære skarpsindighet spilte viktige roller i Cæsars seire, spesielt i slaget ved Pharsalus i 48 f.Kr. Antonys status som Cæsars kavalerikommandør styrket hans politiske innflytelse i Roma, selv om den også tiltrakk seg rivaler som motsatte seg Cæsars oppkomst.

Attentatet på Julius Cæsar, og etterspill

The Ides of March

Attentatet på Julius Cæsar på Idus martiae (den 15. dagen i mars) i 44 f.Kr. påvirket Antony dypt. Hans lovtale ved Cæsars begravelse førte til uro i Roma og satte scenen for ytterligere politisk og militær uro. Maktvakuumet etter Cæsars død førte til dannelsen av det andre triumviratet i 43 f.Kr., og forente Antony med Octavian og Lepidus mot deres felles fiender.

Kleopatra og Østen

En av de mest varige aspektene ved Antonys liv var hans komplekse forhold til Kleopatra, den egyptiske dronningen. Hans engasjement med Kleopatra, både romantisk og politisk, fikk vidtrekkende konsekvenser. Antony styrte romerske territorier i øst, og møtte anklager om å ha forsømt sitt ansvar i Roma og tatt til seg en østlig livsstil. Skilsmissen hans fra Octavia, en romersk kvinne og Octavians søster, til fordel for Kleopatra, forsterket også bruddet mellom ham og Octavian.

Slaget ved Actium og Antonys død

Battle of Actium

Slaget ved Actium i 31 f.Kr. markerte toppen av Antonius og Kleopatras konflikt med Octavian, og Octavians avgjørende seier førte til deres senere død. Etter nederlaget ved Actium søkte Antony og Kleopatra tilflukt i Alexandria, hvor de begge tok sitt eget liv. Dette markerte slutten på en tidsalder, den romerske republikken, og befestet Octavians styre som den uimotsagte lederen av Roma under hans nye tittel, Augustus

Arv og innflytelse

Marcus Antonius satte spor i romersk historie. Hans militære dyktighet, veltalenhet og lojalitet definerte ham som en formidabel skikkelse. Likevel bidro hans impulsive natur og skjebnesvangre romantikk med Kleopatra til hans undergang.

Antonys liv og karriere spilte en sentral rolle i overgangen fra den romerske republikken til Romerriket, og understreket den politiske ustabiliteten i senrepublikken. Historien hans fortsetter å fengsle historikere og er fortsatt en sterk inspirasjonskilde for litteratur og kunst.

Tidslinje for Mark Antonys liv

83 f.Kr.: Marcus Antonius, senere kjent som Mark Antony, blir født i Roma til en fremtredende familie.

c. 58 f.Kr.: Antony tjener som offiser i den romerske hæren under Aulus Gabinius i kampanjene mot kong Mithridates VI av Pontus.

c. 54 f.Kr.: Antony slutter seg til Julius Caesar som stabsoffiser i erobringen av Gallia.

52 f.Kr.: Antony blir utnevnt til kvestor av Cæsar.

49 f.Kr.: Antony slutter seg til Cæsar i hans borgerkrig mot senatet og Pompeius den store. Han spiller en avgjørende rolle i erobringen av byen Massilia (dagens Marseille).

48 f.Kr.: Antony tjener som offiser i Cæsars hær under slaget ved Pharsalus, der Cæsar beseirer Pompeys styrker.

44 f.Kr.: Julius Cæsar blir myrdet på Idus martiae (15. mars). Antony leverer en lidenskapelig lovtale ved Cæsars begravelse, og oppfordrer til uro i Roma.

43 f.Kr.: Antony danner det andre triumviratet med Octavian og Lepidus, og tar kontroll over Roma. De begynner å proskribere og henrette politiske fiender.

42 f.Kr.: Det andre triumviratet beseirer styrkene til Brutus og Cassius, Julius Cæsars mordere, i slaget ved Philippi.

41 f.Kr.: Antony møter Kleopatra i Alexandria, og innleder et romantisk og politisk forhold til den egyptiske dronningen.

40 f.Kr.: Antony vender tilbake til Roma og gifter seg med Octavia, søsteren til Octavian, for å styrke alliansen med sin medtriumvir. Antony og Kleopatras tvillingbarn, Alexander Helios og Kleopatra Selene, blir født. (Ja, du leste dette riktig.)

36 f.Kr.: Antonys kampanje i Partia ender i katastrofe, noe som fører til spenninger med Octavian.

32 f.Kr.: Antony skiller seg fra Octavia og vender tilbake til Kleopatra. Octavian bruker dette som et påskudd for å erklære krig mot Antony.

31 f.Kr.: Sjøslaget ved Actium finner sted, og ender med at Octavian beseirer Antony og Kleopatra. Dette markerer begynnelsen på slutten for Antony.

30 f.Kr.: Antony og Kleopatra søker tilflukt i Alexandria, hvor de begge begår selvmord. Octavian blir den ubestridte herskeren over Roma.

27 f.Kr.: Octavian, nå kjent som Augustus, konsoliderer sin makt, avslutter den romerske republikken og etablerer Romerriket.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *