Keiser Caligula: Gal eller misforstått?

caligula
Ca. 3 minutters lesetid

I århundrer har den romerske keiseren Caligula blitt fremstilt som en galning som ikke brydde seg om annet enn orgier, vold og opprørende maktdemonstrasjoner. Men er dette nøyaktig? Eller er Caligula et offer for historisk revisjonisme? I dag skal vi utforske begge sider av argumentet for å prøve å få en bedre forståelse av mannen som en gang var en av de mektigste menneskene i verden.

Caligula, en mann som likte henrettelser, orgier – og hester

På overflaten er det lett å se hvorfor folk kanskje tror Caligula var gal. Han beordret angivelig henrettelser for underholdning, engasjerte seg i orgier med både menn og kvinner, og gjorde til og med hesten sin til medlem av det romerske senatet. Det er imidlertid viktig å huske at Caligula ikke bare gjorde disse tingene fordi han ønsket det; han gjorde dem for å gjøre et poeng.

Du skjønner, før han ble keiser, levde Caligula et relativt normalt liv. Han var populær blant vennene sine og godt likt av familien. Men da han steg opp til tronen, forandret alt seg. Over natten gikk Caligula fra å være en bekymringsløs ung mann til en av de mektigste menneskene i verden. Og med stor kraft fulgte stort ansvar – noe Caligula ikke var forberedt på.

For å takle påkjenningene i sin nye stilling, begynte Caligula å opptre på måter som sjokkerte og forskrekket de rundt ham. Han ville at folk skulle vite at han ikke lenger var den samme mannen de en gang kjente; han var en ny person – en som ikke lenger var forutsigbar. På mange måter var Caligulas handlinger kalkulerte politiske grep ment å holde de som ville skade ham i sjakk.

Konklusjon

Enten du tror Caligula var gal eller ikke, er det ingen tvil om at han var en av de mest fascinerende figurene i historien. Elsk ham eller hat ham, livet hans er definitivt verdt å utforske i større detalj.

Gjorde handlingene hans ham til en galning? Eller ble han rett og slett misforstått? Jeg overlater det til deg å bestemme. Takk for at du leste!

Fakta om Caligula

Caligula var romersk keiser fra 37 til 41 e.Kr., og en av Romas mest beryktede ledere. Hans styre var preget av fordervelse og overflod, og han fikk et rykte for å være en av de mest grusomme og tyranniske herskerne i romersk historie, like ved siden av Nero.

Caligula ble født i en adelig familie i 12 e.Kr. Faren hans, Germanicus, var en berømt general som var populær blant folket. Germanicus’ alt for tidlige død da Caligula bare var 19 år ga den unge mannen uten en farsfigur eller forbilde.

Som keiser innledet Caligula et terrorvelde. Han fikk mange fiender henrettet, ofte på de mest brutale måter man kan tenke seg. Han tvang senatorer til å begå selvmord, og beordret til og med drapet på sin egen mor og søster.

Folket i Roma ble snart lei av Caligulas utskeielser, og i 41 e.Kr. reiste de seg mot ham. Han ble myrdet av en gruppe romerske militæroffiserer. Caligulas korte regjeringstid tok slutt, men arven hans som en av Romas mest notoriske ledere lever videre.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *