Agrippina den yngre: Keiserinne, Neros mor, død

Agrippina den yngre: Keiserinne, Neros mor, død
Ca. 11 minutters lesetid

Agrippina den yngre, født i 15 e.Kr., var en fremtredende skikkelse i den kaotiske historien til det gamle Roma. Som barnebarnet til den første romerske keiseren Augustus, og mor til den fremtidige keiseren Nero, spilte Agrippina en sentral rolle i de tidlige årene av Romerriket. Livet hennes var preget av ambisjoner, politisk manøvrering og en tørst etter makt som til slutt førte til hennes tragiske fall.

I denne artikkelen fordyper vi oss i livet, prestasjonene og kontroversene rundt Agrippina den yngre.

(En nyere versjon av artikkelen er tilgjengelig på engelsk her: Agrippina the Younger: Empress, Mother of Nero, Death)

Agrippinas tidlige liv og familiebakgrunn

Agrippina den yngre ble født inn i en familie med enorm prestisje og makt. Hennes far, Germanicus, var en elsket general og en nevø av keiser Tiberius. Moren hennes, Agrippina den eldre, var en fremtredende og innflytelsesrik skikkelse i seg selv.

Som barn vokste Agrippina opp i et miljø med privilegier og politiske intriger, og hun lærte raskt kunsten å navigere i romersk politikks forræderske farvann.

Ekteskap og allianser

Agrippinas ekteskapsallianser spilte en avgjørende rolle i hennes oppgang til makten. Hun var først gift med Gnaeus Domitius Ahenobarbus, en mann av edel fødsel og betydelig rikdom. Sammen fikk de en sønn som het Nero, som senere skulle bli en av Romas mest beryktede keisere.

Etter ektemannens død giftet Agrippina seg med onkelen sin, keiser Claudius, i 49 e.Kr. Denne foreningen befestet hennes posisjon i den keiserlige familien og gjorde henne til stemor til Britannicus, Claudius sønn.

Agrippina den yngres ambisjoner og manøvrer

Agrippina den yngre var en kvinne med eksepsjonelle ambisjoner, og hun var fast bestemt på å se sønnen Nero stige opp til tronen. Hun engasjerte seg i en rekke kalkulerte politiske manøvrer for å sikre Neros arv. En av hennes viktigste prestasjoner var å overbevise Claudius om å adoptere Nero, og dermed gjøre ham til arving til den keiserlige tronen mens Britannicus ble satt på sidelinjen.

Under Claudius regjeringstid hadde Agrippina betydelig innflytelse over ham og regjerte effektivt som medkeiserinne. Hun brukte sin posisjon til å konsolidere makten og fremme sine interesser. Agrippina spilte en nøkkelrolle i å sikre utnevnelsen av hennes allierte til viktige stillinger i regjeringen, noe som tillot henne å utøve kontroll over mange aspekter av romersk styresett.

Kontroverser og undergang

Mens Agrippinas oppgang til makten var bemerkelsesverdig, var den også preget av kontroverser og konflikter. Hennes nådeløse streben etter sønnens oppstigning til tronen førte til at hun begikk moralsk tvilsomme og hensynsløse handlinger. Hun antas blant annet å ha forgiftet Claudius og ryddet veien for Nero til å bli keiser i 54 e.Kr.

Agrippinas allianse med Nero var imidlertid kortvarig. Da sønnen hennes konsoliderte makten begynte han å mistrives under hennes innflytelse og manipulasjon. Spenningen vokste, og forholdet deres ble dårligere. I 59 e.Kr. forsøkte Nero å myrde moren sin ved “tilfeldig” drukning, og da det mislyktes sendte han leiemordere etter henne, noe som markerte den tragiske slutten på Agrippinas liv.

Agrippinas arv

Agrippina den yngres liv var preget av hennes nådeløse søken etter makt og hennes urokkelige forpliktelse til å fremme interessene til familien hennes, spesielt sønnen Nero. Hennes handlinger, både positive og negative, satte et uutslettelig preg på romersk historie. Hennes innflytelse over Claudius styre forblir et av de mest sentrale bevisene på hennes ambisjoner og prestasjoner.

Fiktivt dagbokinnlegg fra Agrippina den yngre

Nedenfor er et forsøk på å skrive et fiktivt dagbokinnlegg fra Agrippina, med sikte på å få hennes karakter og historie til å komme til live. God lesning!

Dato: 15. juni 55 e.Kr

Kjære dagbok,

Palasset er kneblende i dag, da den trykkende romerske sommervarmen henger i luften som en tung kappe. Det er i tider som disse jeg savner den kjølige brisen fra havet. Men det er ikke tid for nostalgi; ikke når skjebnen til min sønn, Nero, og min egen makt henger i en tynn tråd.

Nero fortsetter å teste grensene for sin nyvunne autoritet, og jeg må trå forsiktig for å opprettholde min innflytelse over ham. Det ser ut til at frøene av splid jeg sådde for å eliminere Britannicus har båret frukter, men jeg kan ikke hvile på laurbærene. Jeg følger ham nøye, vel vitende om at han er en refleksjon av mine egne ambisjoner og list.

Ryktene som svirrer gjennom hoffet er uutholdelige. Hvisken om mitt engasjement i Claudius død vedvarer, selv om jeg trodde jeg hadde dekket sporene mine godt. Faren for at hemmelighetene mine blir avslørt er en konstant vekt på mitt sinn, men jeg vil ikke la frykt lamme meg. Jeg har tross alt kommet så langt ved å være dristig og fryktløs.

I dag holdt jeg et møte med senatet iført mitt mest majestetiske antrekk, utsmykket med praktfulle juveler. Jeg henvendte meg til dem med all den styrke og autoritet jeg kunne mønstre, og minnet dem om at jeg er moren til keiseren deres og at min visdom rettleder Neros styre. Ordene mine ble møtt med applaus, og jeg forlot senatsalen med et triumferende smil skjult bak min nedtonede fasade.

Likevel, under finéren av kraft og selvtillit, føler jeg en økende uro. Nero blir mer uforutsigbar for hver dag som går. Han omgir seg med sykofanter og rådgivere som hvisker gift i øret hans og fyller hodet hans med ideer om uavhengighet fra meg. Det er som om han har glemt at det er jeg som satte ham på tronen.

I kveld skal jeg trekke meg tilbake til mine kamre og vurdere mitt neste trekk. Det romerske politiske spillet er forrædersk, og jeg må ligge flere trekk foran mine motstandere, både innenfor palasset og utenfor dets vegger. Min ambisjon kjenner ingen grenser, og jeg vil ikke stoppe ved noe for å sikre at Neros regjeringstid sikrer familien vår en posisjon på toppen av romersk makt.

Men foreløpig, kjære dagbok, tar jeg farvel med deg for å forberede meg til kampene som ligger foran. Verden ser meg kanskje som Agrippina den yngre, men bak lukkede dører er jeg skjebnens arkitekt, fast bestemt på å forme Roma i mitt bilde.

Med ambisjon og list,
Agrippina

Tidslinje for Agrippinas liv

Her er en tidslinje som viser noen av de viktigste hendelsene i Agrippinas liv:

 • 15 e.Kr.: Fødsel. Agrippina den yngre blir født i Oppidum Ubiorum, en romersk bosetning i det som nå er Köln, Tyskland, til foreldrene Germanicus og Agrippina den eldre.
 • 19 e.Kr.: Germanicus død. Agrippinas far, Germanicus, dør under mistenkelige omstendigheter i Syria, potensielt forgiftet.
 • 28 e.Kr.: Ekteskap med Gnaeus Domitius Ahenobarbus. Agrippina gifter seg med Gnaeus Domitius Ahenobarbus, en romersk adelsmann, og de får en sønn, Lucius Domitius Ahenobarbus (Nero), i 37 e.Kr.
 • 41 e.Kr.: Attentat på Caligula. Agrippinas bror, Caligula, blir romersk keiser i 37 e.Kr., men myrdes i 41 e.Kr., noe som fører til oppkomsten til keiser Claudius.
 • 49 e.Kr.: Ekteskap med keiser Claudius. Agrippina gifter seg med onkelen sin, keiser Claudius, noe som ytterligere befester hennes posisjon i den keiserlige familien.
 • 50 e.Kr.: Adopsjon av Nero. Agrippina overbeviser Claudius om å adoptere sønnen Nero, og sikrer Neros status som arving til Romerriket.
 • 54 e.Kr.: Keiser Claudius død. Claudius dør, sannsynligvis forgiftet med sopp av Agrippina, og Nero blir den romerske keiseren, mens Agrippina får betydelig mer innflytelse.
 • 59 e.Kr.: Anstrengt forhold til Nero. Agrippinas forhold til Nero forverres når han prøver å hevde sin uavhengighet og redusere hennes innflytelse.
 • 59 e.Kr.: Attentat på Agrippina. Nero forsøker uten hell å myrde Agrippina, først gjennom et orkestrert forlis og deretter av leiemordere. Til slutt blir hun drept i villaen sin.
 • 68 e.Kr.: Neros død. Neros regjeringstid tar slutt når han blir erklært som fiende av staten og begår selvmord. Det julio-claudiske dynastiet er over ved hans død.

Agrippina de yngre fakta

For de som er interessert i å vite mer fakta om Agrippina den yngre kommer det her en rekke svar på noen av de vanligste spørsmålene om henne.

Hva er Agrippina den yngre kjent for?

Agrippina den yngre er kjent for hennes innflytelsesrike rolle i gammel romersk politikk og hennes kaotiske familieforbindelser. Hun var mor til keiser Nero, kone til keiser Claudius, og barnebarn til keiser Augustus, noe som gjorde henne til en fremtredende skikkelse i det julio-claudiske dynastiet. Hennes søken etter makt og hennes engasjement i den keiserlige arven, så vel som hennes kontroversielle metoder, har gjort henne til en gjenstand for historisk interesse.

Hva skrev Tacitus om Agrippina den yngre?

Tacitus, den romerske historikeren, skrev mye om Agrippina den yngre i sine verk. Han fremstilte henne som en manipulerende og ambisiøs skikkelse som spilte en betydelig rolle i å forme de første årene av Neros regjeringstid. Hans skrifter kaster lys over hennes politiske manøvrering og innflytelse over sønnen, Nero, så vel som hennes eventuelle fall.

Hva er de moderne tolkningene av Agrippina?

Moderne tolkninger av Agrippina fokuserer ofte på henne som en mektig og selvsikker kvinne i et mannsdominert samfunn. Noen ser på hennes handlinger som drevet av et ønske om å beskytte familiens interesser, mens andre ser henne som hensynsløs og utspekulert. Arven hennes blir ofte diskutert med tanke på hennes innvirkning på Romerriket og kompleksiteten i hennes forhold til andre fremtredende skikkelser i samtiden.

Var Agrippina den første keiserinnen?

Selv om Agrippina den yngre ikke formelt ble anerkjent som den første keiserinnen av Roma (Augustus kone Livia ble det), hadde hun praktisk talt makten til en keiserinne. Noen moderne historikere hevder også rett og slett at hun var en keiserinne, ferdig snakket. Uansett hadde hun betydelig makt og innflytelse som kona til keiser Claudius og moren til keiser Nero, noe som gjorde henne til en av de mektigste kvinnene i romersk historie.

Giftet Agrippina den yngre seg med onkelen sin?

Ja, Agrippina den yngre giftet seg med sin onkel, keiser Claudius, i 49 e.Kr. Dette ekteskapet var et strategisk trekk som befestet hennes posisjon i den keiserlige familien og tillot henne å fremme ambisjonene sine, spesielt for å sikre Neros arvefølge til tronen.

Hvor gammel var Agrippina da hun giftet seg?

Agrippina den yngre var 13 år gammel da hun giftet seg med Gnaeus Domitius Ahenobarbus, og rundt 33 til 34 da hun giftet seg med keiser Claudius.

Var Agrippina den yngre søsteren til Caligula?

Ja, Agrippina den yngre og Caligula var søsken. De hadde de samme foreldrene, Germanicus og Agrippina den eldre, og var en del av det julio-claudiske dynastiet.

Hvorfor ble Agrippina forvist?

Agrippina ble forvist fra Roma av sønnen, keiser Nero, på grunn av deres forverrede forhold og maktkamper. Nero så på henne som en trussel mot hans styre, og hennes innflytelse over ham hadde avtatt. Dette førte til hennes eksil og til slutt attentat.

Forgiftet Agrippina Britannicus?

Det er spekulasjoner og historisk debatt rundt Britannicus død, da Agrippina var til stede på middagsselskapet hvor han ble forgiftet. Derimot er den utbredte oppfatningen at det var Nero, ikke Agrippina, som forgiftet Britannicus, da han utgjorde en trussel mot Neros krav på tronen.

Hvordan kontrollerte Agrippina Claudius?

Agrippinas kontroll over keiser Claudius ble oppnådd gjennom hennes politiske manøvrering og innflytelse over ham som hans kone. Hun brukte sin posisjon til å fremme familiens interesser og sikre adopsjonen av sønnen, Nero, som Claudius sin arving, og konsoliderte hennes makt i den keiserlige familien.

Forgiftet Nero Agrippina?

Historiske beretninger antyder at Nero forsøkte å forgifte Agrippina, men hans første innsats mislyktes. Til slutt tydde han til leiemordere for å drepe moren sin, noe som markerte den tragiske slutten på Agrippinas liv.

Hvor gammel var Agrippina da hun døde?

Agrippina den yngre døde i 59 e.Kr., når hun var ca 43 år gammel.

Videre lesning

For lesere som er interessert i å dykke dypere inn i livet og arven etter Agrippina den yngre, er det rikelig med historisk litteratur tilgjengelig. Nedenfor er en liste over anbefalte kilder som gir mer innsikt i denne fascinerende historiske figuren.

 • “Agrippina: Sex, Power, and Politics in the Early Empire” av Anthony A. Barrett. Denne boken tilbyr en grundig undersøkelse av Agrippinas liv, fra hennes tidlige år i det julio-claudiske dynastiet til hennes komplekse forhold til romerske keisere. Barrett gir verdifull historisk kontekst og analyse.
 • “The Annals of Imperial Rome” av Tacitus. Tacitus’ sitt verk inneholder referanser til Agrippina og hennes handlinger innenfor det julio-claudiske dynastiet. Å lese denne primærkilden kan gi innsikt i hvordan samtidige så på henne.
 • “The Twelve Caesars” av Suetonius. Suetonius, som levde samtidig som Tacitus, tilbyr biografiske skisser av de første tolv romerske keiserne, inkludert Claudius og Nero. Hans beretning gir en nyttig historisk kontekst for å forstå Agrippinas innflytelse.

Disse kildene tilbyr en omfattende oversikt av Agrippina den yngres liv, hennes politiske innflytelse og hennes komplekse forhold innenfor Romerriket. Enten du er historieentusiast eller student fra det gamle Roma er jeg sikker på at du vil finne noe å glede deg over i disse tekstene. God lesning!

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *