Zevs: Tordenguden

Zevs: Tordenguden
Ca. 2 minutters lesetid

En av de mest kjente greske gudene er Zevs. Han var kjent for sin makt over himmelen og sin kontroll over torden og lyn. Faktisk kommer navnet hans fra det greske ordet for “himmel”, og som hovedguden for Olympus-fjellet presiderte han over alle de andre olympiske gudene. Romerne anså sin gud Jupiter for å være den samme som grekernes Zevs.

I dette innlegget skal vi se nærmere på noen av mytene rundt denne mektige guddommen.

Zevs ble sagt å være født på øya Kreta. Moren hans var Rhea, som gjemte ham bort fra faren Cronus. Cronus hadde blitt fortalt av et orakel at en dag ville et av barna hans styrte ham, akkurat som han hadde styrtet sin egen far Uranus. For å forhindre at dette skulle skje, spiste Cronus hvert barn så snart de ble født. Etter hvert ble Rhea lei av dette og lurte Cronus til å svelge en stein i stedet for babyen Zevs. Da Zevs ble voksen, befridde han søsknene sine fra farens mage og overbeviste dem om å hjelpe ham med å styrte Cronus. De var vellykkede og Zevs ble den nye herskeren over Mount Olympus.

En av Zevs mest kjente myter er da han kjempet mot Typhon, som ble sagt å være et gigantisk monster med mange hoder og kropper. Typhon var så stor at han faktisk dekket Olympus og fikk gudene til å flykte i frykt. Zevs kjempet mot Typhon og vant til slutt ved å fange ham under Etna-vulkanen på Sicilia. Som et resultat av denne seieren fikk Zeus tittelen “Fader til guder og menn”.

En annen kjent historie er da Zevs beseiret titanene ved hjelp av brødrene Poseidon og Hades. Titanene ble ledet av Cronus sønn Atlas, og de kjempet mot Zevs for kontroll over Mount Olympus. Etter en lang kamp gikk Zevs seirende ut og forviste titanene til Tartarus. Deretter belønnet han Poseidon ved å gi ham kontroll over havet og Hades ved å gjøre ham til herre over underverdenen.

Oppsummering

Zevs var en mektig gresk gud som ble assosiert med torden, lyn og himmelen. Han ble født på Kreta og styrtet til slutt faren Cronus for å bli hersker over Olympus. Zevs var kjent for å beseire Typhon og Titanene, og sementerte sin posisjon som en av de mektigste olympiske gudene.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om de romerske gudene og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *