Land i antikken

Land i antikken
Ca. 2 minutters lesetid

Antikkens historie er full av store imperier og mektige land. Fra de egyptiske pyramidene til den spartanske hæren er det mange aspekter av fortiden som har formet verden vi lever i i dag.

Her er fire av de viktigste landene og imperiene i antikkens historie.

Egypt

Egypt

Egypt var et av de tidligste imperiene, og var ansvarlig for mange innovasjoner, inkludert irrigasjon, arkitektur, og astronomi. Egypterne var også en av de første sivilisasjonene som utviklet et skriftspråk, som ble brukt til alt fra å registrere juridiske dokumenter til å fortelle historier.

Egypterne trodde på liv etter døden, og gjorde omfattende forberedelser til reisen til livet etter døden, derunder ved å bygge gravkammer som den store pyramiden i Giza.

Hellas

Hellas

Hellas er kanskje mest kjent for sine filosofer, som Sokrates og Platon, som bidro sterkt til vår forståelse av etikk og moral. Grekerne var også innovative ingeniører, og designet slike vidundere som Rhodos-kolossen og Parthenon.

Grekerne var dyktige sjømenn og grunnla mange kolonier rundt Middelhavet. De olympiske leker begynte i Hellas og ble holdt hvert fjerde år for å hedre Zevs, gudenes konge.

Roma

Roma

Roma var en mektig politisk makt i den antikke verden og dominerte store deler av Europa, Nord-Afrika og deler av Asia. Roma er kjent for sin militære dyktighet, ingeniørevner (som bygging av veier og broer) og lovverk (de tolv tabellene var en av de første skrevne lovreglene).

Romerne utviklet også klassisk arkitektur som fortsatt brukes i dag i mange offentlige bygninger.

Kampanje: Klikk her for å lytte til lydbøker om Romerrikets historie og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 50 dager.

Kina

Kina

Kina var et av de største imperiene i antikken og kontrollerte et enormt område som inkluderte deler av Sibir, Korea, Vietnam og Mongolia. Kina er ansvarlig for mange innovasjoner, inkludert papirfremstilling, krutt, kalligrafi, trykking og akupunktur.

Den kinesiske mur er et av verdens underverker, og ble bygget for å beskytte mot invasjoner fra nordlige stammer. Kina utviklet også et byråkrati som hjalp til med å drive imperiet effektivt.

Dette er kun fire eksempler på land som spilte en viktig rolle i utformingen av gammel historie. Hvert land ga betydelige bidrag på områder som politikk, vitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap, religion og mer.

Å studere historien til slike imperier kan gi oss en bedre forståelse av hvordan vår verden ble slik den er i dag.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *