Land i antikken

Land i antikken
Ca. 2 minutters lesetid

Antikkens historie er full av store imperier og mektige land. Fra de egyptiske pyramidene til den spartanske hæren er det mange aspekter av fortiden som har formet verden vi lever i i dag.

Her er fire av de viktigste landene og imperiene i antikkens historie.

Egypt

Egypt

Egypt var et av de tidligste imperiene, og var ansvarlig for mange innovasjoner, inkludert irrigasjon, arkitektur, og astronomi. Egypterne var også en av de første sivilisasjonene som utviklet et skriftspråk, som ble brukt til alt fra å registrere juridiske dokumenter til å fortelle historier.

Egypterne trodde på liv etter døden, og gjorde omfattende forberedelser til reisen til livet etter døden, derunder ved å bygge gravkammer som den store pyramiden i Giza.

Hellas

Hellas

Hellas er kanskje mest kjent for sine filosofer, som Sokrates og Platon, som bidro sterkt til vår forståelse av etikk og moral. Grekerne var også innovative ingeniører, og designet slike vidundere som Rhodos-kolossen og Parthenon.

Grekerne var dyktige sjømenn og grunnla mange kolonier rundt Middelhavet. De olympiske leker begynte i Hellas og ble holdt hvert fjerde år for å hedre Zevs, gudenes konge.

Roma

Roma

Roma var en mektig politisk makt i den antikke verden og dominerte store deler av Europa, Nord-Afrika og deler av Asia. Roma er kjent for sin militære dyktighet, ingeniørevner (som bygging av veier og broer) og lovverk (de tolv tabellene var en av de første skrevne lovreglene).

Romerne utviklet også klassisk arkitektur som fortsatt brukes i dag i mange offentlige bygninger.

Kina

Kina

Kina var et av de største imperiene i antikken og kontrollerte et enormt område som inkluderte deler av Sibir, Korea, Vietnam og Mongolia. Kina er ansvarlig for mange innovasjoner, inkludert papirfremstilling, krutt, kalligrafi, trykking og akupunktur.

Den kinesiske mur er et av verdens underverker, og ble bygget for å beskytte mot invasjoner fra nordlige stammer. Kina utviklet også et byråkrati som hjalp til med å drive imperiet effektivt.

Dette er kun fire eksempler på land som spilte en viktig rolle i utformingen av gammel historie. Hvert land ga betydelige bidrag på områder som politikk, vitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap, religion og mer.

Å studere historien til slike imperier kan gi oss en bedre forståelse av hvordan vår verden ble slik den er i dag.