Antikkens Hellas

Antikkens Hellas
Ca. 2 minutters lesetid

Når vi tenker på antikkens Hellas, dukker det ofte opp bilder av tapre krigere, fantastisk kunst og storslått arkitektur. Antikkens Hellas er kjent som fødestedet til den vestlige sivilisasjonen, og er en tidsperiode som ofte studeres av historiestudenter.

Her er en kort oversikt over antikkens Hellas, inkludert dets viktigste perioder og historiske personer.

Den arkaiske perioden (700–480 f.Kr.)

Den arkaiske perioden

Den arkaiske perioden er den første store perioden i antikkens greske historie. Den er preget av fremveksten av bystaten, økt handel, etableringen av kolonier, og begynnelsen av Athens gullalder.

I denne perioden levde noen av Hellas’ mest kjente historiske skikkelser, som Homer, Sappho og Solon.

Den klassiske perioden (480–323 f.Kr.)

Den klassiske perioden

Den klassiske perioden er Athens gullalder. Den er preget av enorme politiske, sosiale og økonomiske reformer. Denne perioden så fremveksten av demokratiet under ledelse av Athens mest kjente borger, Perikles.

Den klassiske perioden så også store fremskritt innen kunst, litteratur, filosofi og vitenskap. Figurer som Sokrates, Platon og Aristoteles ga enorme bidrag på disse områdene i løpet av denne tiden.

Den hellenistiske perioden (323–31 f.Kr.)

Den hellenistiske perioden

Den hellenistiske perioden begynner med Alexander den stores erobring av store deler av den kjente verden. Etter hans død i 323 f.Kr. ble derimot Alexanders imperium delt mellom hans generaler.

Dette førte til nesten et århundre med konflikt mellom de forskjellige etterfølgerstatene. Selv om romerriket erobret Hellas i 146 f.Kr., varte offisielt den hellenistiske perioden frem til 31 f.Kr., når Augustus kom til makten i Roma.

Hellas under Roma (146 f.Kr. – 330 e.Kr.)

Hva menes med uttrykket Pax Romana?

En av de største omveltningene i gresk historie skjedde når Roma tok kontroll og gjorde det til en provins. Denne perioden så mange endringer i det greske samfunnet, noen gode og noen dårlige.

En av de mest åpenbare måtene det romerske styret endret Hellas på, var i regjeringen. Før Roma tok kontroll, var Hellas bygd opp av bystater, hver med sin egen styreform. Men når Roma tok kontrollen, påla det grekerne sitt eget styresystem.

Denne sentraliseringen førte til tap av makt for grekerne, som nå var underlagt Romas vilje. I tillegg beskattet Roma også grekerne hardt, noe som førte til at mange mennesker ble fattige.

På den annen side var det noen positive endringer også. Romersk styre førte med seg fred og stabilitet, noe som hadde manglet i Hellas i mange år. I tillegg brakte romersk styre også nye teknologier og ideer fra Roma, som utvidet gresk horisont og gjorde livet bedre for mange mennesker.

Romerske veier bandt imperiet sammen

For eksempel gjorde romerske veier transport enklere og raskere, mens romerske bad ble populære steder å slappe av og sosialisere. Totalt sett, mens det var noen negative aspekter ved romersk styre, var det også noen positive.

Antikkens Hellas var en tidsperiode som var full av politisk uro og store prestasjoner. Fra kamper til kolonier til gullalder, var det sjeldent et kjedelig øyeblikk i gresk historie.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *