Jødedommen

jødedommen
Ca. 3 minutters lesetid

Jødedommen er en av de eldste monoteistiske religionene i verden. Den oppsto i Midtøsten for over 3500 år siden, og i dag er det rundt 14 millioner jøder over hele verden. Her er en kort oversikt over jødedommens historie. 

Opprinnelse

Opprinnelsen til jødedommen kan spores tilbake til Abraham, som regnes for å være faren til det jødiske folk. Ifølge den hebraiske bibelen ble Abraham instruert av Gud om å forlate sitt hjem i Mesopotamia og bosette seg i Kanaans land. Det var her Abraham begynte å lære andre sin monoteistiske tro, og det var fra ham det jødiske folket nedstammet. 

Moses

Moses

Jødedommen begynte virkelig å ta form under Moses tid. Moses ble født inn i en slavefamilie i Egypt, men han rømte senere og slo seg ned i Midian. Det var her han hadde sitt berømte møte med Gud ved Sinai-fjellet hvor han ble gitt de ti bud. Moses førte deretter sitt folk tilbake til Egypt hvor de til slutt var i stand til å unnslippe trelldom og bosette seg i Kanaan, som ble kjent som Israels land. 

Jerusalem

I løpet av de neste århundrene etablerte det jødiske folk seg i sitt nye hjemland. De utviklet sin egen unike kultur og religion som var basert på troen på én Gud og overholdelse av Moseloven. Rundt 1000 f.Kr. bygde de et tempel i Jerusalem, som ble sentrum for deres religiøse tilbedelse. 

Romerriket

I 63 f.Kr. erobret romerriket Judea (den sørlige delen av Israel) og omdøpte det til Syria Palaestina. Det jødiske folket fortsatte å praktisere sin religion og opprettholde sin kulturelle identitet til tross for århundrer med undertrykkelse fra romerne og andre erobrere. I 1948 fikk de endelig tilbake kontrollen over hjemlandet da Israel erklærte uavhengighet. 

Toraen

Toraen

Jødedommen er en monoteistisk tro, som betyr at den tror på én Gud. Den jødiske troen er basert på både Toraen, som er deres hellige skrifter, og rabbinsk lære. Jøder har troen på at Gud ga dem denne læren for å veilede dem gjennom livet og for å lære dem hvordan de skal leve som et godt menneske.

Kristendommen

Kristendommen er også en monoteistisk tro, men den skiller seg fra jødedommen på flere måter. Kristne tror for eksempel at Jesus Kristus ble sendt av Gud for å forløse menneskeheten fra synd og død gjennom sin korsfestelse og oppstandelse. Kristendommen har også sin egen hellige bok, kalt Bibelen eller Det gamle testamente for kristne.

Det jødiske folket var de første som fulgte Jesus Kristus. De var de første som trodde på ham, og som spredte hans lære og innflytelse. Jødene var ikke bare etterfølgere av Jesus Kristus; de ble selv misjonærer som spredte læren hans.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om jødedommen, kristendommen, romerriket og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *