Romersk mytologi: En kort historie

romersk mytologi: en kort historie
Ca. 2 minutters lesetid

Romersk mytologi er en blanding av tradisjonelle historier og historiske fakta. Det romerske Pantheon var hjemmet til guddommer, og bestod av romerske guder og gudinner som representerer naturfenomener som sol, måne og vind. Mange av disse gudene var lånt fra grekerne. For eksempel var Juno det romerske motstykket til Hera, og Neptun til Poseidon. Romerne hadde også unike guder og gudinner, som Merkur og Diana.

Det viktigste å vite om romersk mytologi er at den ble brukt til å forklare den naturlige verden og menneskelig atferd. Disse historiene ga svar på spørsmål som «Hvorfor går solen ned?» eller «Hvorfor blir folk gamle og dør?» I tillegg til å være underholdning, tjente romerske myter et svært viktig formål.

Opprinnelsen til romersk mytologi

De første registrerte mytene i Roma kommer fra to verk av dikteren Livius Andronicus. Disse historiene var sannsynligvis tilpasset fra greske fortellinger. Livius skrev skuespillene sine tidlig på 300-tallet f.Kr., og de var ganske populære. Dessverre er det bare fragmenter av hans arbeid som har blitt bevart frem til i dag.

En av de mest kjente historiene fra romersk mytologi er den om Romulus og Remus. Ifølge legenden var Romulus grunnleggeren av Roma. Han ble oppdratt av en hun-ulv etter å ha blitt forlatt som baby. Romulus drepte til slutt broren Remus og ble den første kongen av Roma. Denne historien gir et grunnlag for Romas opprinnelsesmyte, som forklarer hvordan det gamle Roma ble til.

En annen populær historie fra romersk mytologi er historien om den trojanske krigshelten Aeneas. Aeneas var en trojansk prins som flyktet fra Troja sin da den ble angrepet av grekerne under den trojanske krigen. Han slo seg til slutt ned i Italia med sin kone Lavinia, og grunnla en ny by kalt Lavinium. Denne historien gir en ytterligere opprinnelsesmyte for Roma også, som forklarer hvordan trojanere kom til å bo i Italia.

Aeneas dukker også opp i Vergils episke dikt Aeneiden, som forteller historien om Aeneas’ reise fra Troja til Italia. Aeneiden er et av de viktigste verkene i latinsk litteratur og har tjent som inspirasjon for mange andre forfattere gjennom århundrene, inkludert Dante Alighieri (som skrev Den guddommelige komedie) og JRR Tolkien (som skrev Ringenes Herre).

Konklusjon

Romersk mytologi er et fascinerende emne fordi det gir innsikt i både romersk historie og kultur. Hvis du er interessert i å lære mer om dette emnet, oppfordrer jeg deg til å sjekke ut noen av ressursene jeg har listet opp nedenfor. God lesning!

Ressurser:

  • D’Aulaires’ bok med greske myter av Ingri d’Aulaire og Edgar Parin d’Aulaire
  • Oh My Gods av Phillip Freeman
  • Aeneiden av Virgil