Homer

Homer
Ca. 2 minutters lesetid

Homer var en gresk forfatter som levde rundt 800-700 f.Kr. Ikke mye er kjent om livet hans, men det antas at han var fra øya Chios og at han tilbrakte tid i Troja (som nå ligger i Tyrkia) før han flyttet til Athen.

Hva skrev Homer?

Hva skrev Homer?

Homer skrev Iliaden, et episk dikt som forteller historien om den trojanske krigen. Han skrev også Odysseen, et annet episk dikt om Odysseus sin lange reise til hjemøya etter krigen. Iliaden og Odysseen er begge viktige kilder til informasjon om livet i antikkens Hellas.

Iliaden

Iliaden forteller historien om den trojanske krigen, en ti år lang konflikt mellom Hellas og Troja. Krigen begynte da prins Paris av Troja bortførte Helen, dronningen av Sparta. Grekerne seilte til Troja for å redde Helen, og beleiret byen.

Etter ti år med krig ​​vant grekerne ved å lure trojanerne til å tro at de hadde lagt igjen en gigantisk trehest utenfor bymurene som gave. Inne i den trojanske hesten var det greske soldater som åpnet portene til Troja i løpet av natten, og lot sine landsmenn strømme inn og plyndre byen.

Når skrev Homer Iliaden?

Selv om historikere er helt sikre, antas det at Homer skrev Iliaden på 700-tallet f.Kr. Mer korrekt er det nok å si at han komponerte verket, da han var en skald som mest sannsynlig ikke skrev verkene sine, men memoriserte dem og presenterte dem muntlig.

Homers verk ble deretter overlevert muntlig i århundrer før de endelig ble skrevet ned rundt 500 f.Kr.

Odysseen

Odysseen

Odysseen fortsetter der Iliaden slutter og forteller historien om Odyssevs sin reise hjem fra Troja. Odyssevs var en av Hellas største helter, og hjernen bak den trojanske hesten.

Hjemreisen var dessverre alt annet enn lett. Han møtte hindringer som en kyklop, kannibaler og til og med sinte guder. Underveis hadde han mange eventyr og fikk noen gode venner (og fiender).

Det tok ham ti år å komme tilbake til kona og sønnen på øyas hjemsted Ithaca, hvor han regjerte som konge. Før han kunne omfavne dem, måtte han derimot massakrere en gjeng med friere som ønsket å gifte seg med kona hans.

Odyssevs hadde tross alt vært ute i krig i 10 år, og det hadde tatt ham 10 ekstra år å reise hjem, så de trodde ikke han ville komme tilbake. Det skulle vise seg å være en uheldig antakelse.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *