Britannia

Britannia
Ca. 3 minutters lesetid

Historien til det romerske England, da kjent som Britannia, er fascinerende og kompleks. Fra 43 e.Kr. til 410 e.Kr. ble landet styrt av Roma, en periode kjent som Romerriket.

I dette innlegget skal vi utforske hvordan livet var i det romerske Storbritannia, og hvordan det formet landets historie.

Den romerske invasjonen av Britannia

Den romerske invasjonen av Britannia

I 43 e.Kr. beordret keiser Claudius en invasjon av Britannia med over 50 000 tropper ledet av Aulus Plautius. Denne invasjonen markerte begynnelsen på en lang periode med styre av Roma.

Romerne erobret raskt store deler av Sør-England og Wales før de presset inn i Skottland. De bygde veier, byer, og fort rundt sine nye territorier for å opprettholde kontrollen. De introduserte også nye lover, skikker og teknologi som ville forme britisk kultur i århundrer fremover.

Livet i Britannia under romersk styre

Livet i det romerske Britannia ble sterkt påvirket av erobrerne. Latin ble det vanlige språket, og mange aspekter av hverdagen ble formet av romerske skikker og tro.

Selv i dag finner vi fortsatt påminnelser om den romerske tilstedeværelsen i England – fra Hadrians mur til Baths berømte offentlige bad – som hjelper oss å forstå hvordan livet var i denne tidsperioden.

Livet i Britannia under romersk styre

Romersk styre hadde også en dyp innvirkning på religionen i Storbritannia; Kristendommen ble allment akseptert i hele imperiet og ble til slutt den dominerende troen i det britiske samfunnet etter Romas fall i 410 e.Kr.

Arven etter romersk styre

Arven fra Roma kan fortsatt sees i hele det britiske samfunnet i dag; fra juridiske systemer til språk til arkitektur – alt har blitt formet av århundrer med innflytelse fra Roma.

I tillegg ble mange aspekter av dagliglivet som vi tar for gitt – som rørleggerarbeid og ingeniørfag – også utviklet i denne perioden. Alle disse fremskrittene bidro til å forme dagens Storbritannia til det det er i dag; en levende nasjon med rik historie og kultur som fortsetter å trekke besøkende fra hele verden.

Totalt sett er historikere enige om at selv om det absolutt var negative effekter som stammet fra Romas styre over Storbritannia – som tvangsarbeid og skatt uten representasjon – har den varige arven vært overveldende positiv for både briter og besøkende.

Innføringen av avanserte infrastruktursystemer som veier, broer, akvedukter, og offentlige bad muliggjorde en mer effektiv livsstil som til slutt førte til større velstand for alle involverte.

Etter hvert som vi utforsker mer om denne bemerkelsesverdige perioden i historien, blir det stadig tydeligere hvor mye livene våre har blitt beriket takket være Romas innflytelse på det britiske samfunnet.

Arven etter romersk styre

Spørsmål og svar om Britannia

Når erobret romerne England?

Romerne erobret England i 43 e.Kr., under kommando av general Aulus Plautius, som ble utsendt av keiser Claudius. Innen rundt 70 e.Kr., hadde det meste av England falt i romerske hender, inkludert byer som London og York.

Julius Caesar hadde for øvrig invadert England nesten 100 år tidligere, i 55 f.Kr., men han måtte gi avkall på å omgjøre regionen til en romersk provins når et stort opprør meldte seg i Gallia. I TV-serien Britannia hører vi Aulus Plautius skryte over at han klarte det Caesar aldri gjorde: å erobre England.

Når forlot romerne England?

Romerne forlot England i 410 e.Kr., under keiser Honorius regjeringstid. I det fjerde århundre begynte nemlig imperiet å lide av borgerkriger og invasjoner fra germanske stammer som svekket forsvaret.

I 410, etter nesten 400 år med okkupasjon, sendte Honorius et brev hvor han sa at Britannia måtte “se til deres eget forsvarsverk.” Han trakk alle tropper fra Storbritannia og erklærte det nytteløst å kjempe for et land som ikke lenger var under romersk kontroll.

Dette markerte en slutt på Romas makt og innflytelse i England, og etterlot området sårbart og uordnet da det forsøkte å tilpasse seg livet uten utenlandske herskere.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *