Pertinax

Pertinax
Ca. 1 minutters lesetid

Publius Helvius Pertinax ble født i en beskjeden familie i Alba Pompeia, en liten by nord i Italia, i 126 e.Kr. Faren hans var en frimann av afrikansk avstamning, mens moren hans var av italiensk stamme.

Pertinax steg gjennom hærens rekker, og tjente med utmerkelse i en rekke kampanjer. I 193 ble han utnevnt til guvernør i Britannia av keiser Commodus. Han viste seg å være en dyktig administrator, og tiden hans i dagens Storbritannia var stort sett fredelig.

I januar 193, etter attentatet på Commodus, ble Pertinax erklært til keiser av senatet. Imidlertid ble hans regjeringstid kortvarig; bare tre måneder senere ble han myrdet av misfornøyde soldater.

Likevel huskes Pertinax som en rettferdig og effektiv hersker, og hans korte tid på tronen blir sett på som et høydepunkt i den turbulente historien til det sene romerriket.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *