Jesus: Et historisk blikk

jesus
Ca. 4 minutters lesetid

Når de fleste tenker på Jesus, tenker de på en guddommelig skikkelse som ble født i en stall, utførte mirakler og deretter døde på et kors. Selv om dette anses som sant, er det så mye mer bak historien om Jesus. I dette innlegget vil vi ta et historisk blikk på Jesu liv og utforske noen av de forskjellige beretningene om hans liv og død. 

Jesus fødsel

Jesus fødsel

Jesus fødsel er en av de viktigste hendelsene i kristendommen. Ifølge Bibelen ble Jesus født i Betlehem i Palestina, som den gang var en del av romerriket. av Hans mor var Maria, en jomfru, og hans far Josef, en snekker. Jesus ble født inn i en fattig familie, og hans fødsel ble ikke møtt med fanfare eller feiringer. I stedet var det en ydmyk affære, med bare noen få hyrder til stede for å være vitne til hendelsen. Imidlertid ville Jesu fødsel snart endre historiens gang.

Evangeliene til Matteus og Lukas forteller om Jesus fødsel og historiene til de tre vise menn som kom for å se ham. Det er ikke mange detaljer om Jesu barndom og ungdom i disse evangeliene, men de sier at han vokste opp i Nasaret sammen med sine foreldre. Han gikk på skolen som andre jødiske gutter på den tiden, men han studerte mer enn bare lesing og skriving. Han lærte også snekkerarbeid av sin far.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om Jesus som historisk og religiøs figur, og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Jesus liv og ettermæle

I løpet av de neste årene ville Jesus få følgende av lojale disipler og utføre mirakler som ville styrke hans rykte som Guds sønn. Hans lære ville utfordre tradisjonelle ideer om religion og moral, og han ville til slutt bli korsfestet av romerne. Men selv etter hans død fortsatte Jesus å inspirere mennesker over hele verden med sitt budskap om kjærlighet og tilgivelse. 2000 år senere feires fortsatt hans fødsel hvert år av kristne over hele verden.

Kilder om Jesus sitt liv

Kilder Jesus

Det er fire hovedkilder som forteller oss om Jesus sitt liv: Evangeliene (Matteus, Markus, Lukas og Johannes), Paulus’ brev, tidlige kristne trosbekjennelser, og ikke-kristne kilder.

  1. Evangeliene ble skrevet av etterfølgere av Jesus etter hans død. De gir beretninger om hans fødsel, liv, død og oppstandelse.
  2. Paulus’ brev ble skrevet av Paulus av Tarsus som var en tidlig etterfølger av Jesus.
  3. Trosbekjennelsene var troserklæringer som ble utviklet av tidlige kristne samfunn. De gir oss informasjon om hva kristne trodde om Jesus i årene rett etter hans død.
  4. Ikke-kristne kilder inkluderer jødiske og romerske historikere som skrev om Jesus under eller kort tid etter hans levetid. 

Alle fire kilder er enige om at Jesus ble korsfestet av romerne rundt 33 e.Kr. Imidlertid er det debatt blant lærde om hva som skjedde etter hans korsfestelse. Noen tror at han ble gjenoppstått og steg opp til himmelen, mens andre tror at kroppen hans ble plassert i en grav og forble der. Debatten fortsetter i dag og vil kanskje aldri bli fullstendig løst. 

Jesus som historisk person

Jesus som historisk person

Basert på omfattende forskning rundt Jesus fastsetter de fleste at han var en ekte historisk person. Denne forskningen trekker på en rekke disipliner, inkludert arkeologi, antropologi, sosiologi og bibelstudier.

Det kan altså sies med sikkerhet at Jesus var en ekte historisk person som hadde en betydelig innvirkning på verden i løpet av hans levetid og lenge etter hans død. Historien hans har blitt fortalt og gjenfortalt utallige ganger gjennom århundrene. Det er en som fortsetter å provosere til tanke og diskusjon blant både troende og ikke-troende.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om Jesus og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *