Guden Pluto: Hersker over underverdenen

Guden Pluto: Hersker over underverdenen
Ca. 2 minutters lesetid

I romersk mytologi var guden Pluto hersker over underverdenen. Navnet hans kommer fra det latinske ordet «plutus», som betyr «rikdom». Pluto var også kjent som Dis Pater, som betyr «rik far.» Han var sønn av Saturn og Ops, og broren til Jupiter og Neptun

Pluto var en mektig gud, og han hersket over alle de døde sjelene i underverdenen. Han var assosiert med jordbruk og rikdom. Pluto hadde også en mørk side, og han var kjent for sin evne til å forårsake død og ødeleggelse. 

Den romerske guden Pluto var opprinnelig en gud for jordbruk. Han ble assosiert med fruktbarhet og overflod. Romerne trodde at Pluto kunne få avlinger til å vokse og gjøre folk velstående. 

Plutos rolle som en gud for underverdenen kom senere. Grekerne hadde en lignende gud ved navn Hades, som selv hersket over de døde. Da romerne erobret Hellas, adopterte de mange av de greske gudene og gudinnene til sitt eget Pantheon. Hades ble kjent som Pluto, men hans rolle som herre over underverdenen forble den samme.

Hvordan så guden Pluto ut?

Pluto ble vanligvis avbildet som en skjeggete mann med en krone av laurbærblader, og et septer eller en nøkkel. Disse symbolene representerte hans makt over liv og død. I følge eldgamle legender ble han også avbildet som en mørk og skyggefull figur, med dype bassenger for øyne som så ut til å reflektere fordypningene i underverdenen. Kroppen hans var slank, men trassig, og antydet stor styrke og kraft til tross for hans lille vekst.

Som hersker over underverdenen ble Pluto ofte fremstilt som streng og imponerende, og utstråler en atmosfære av autoritet og kontroll over innbyggerne i hans rike. Til tross for hans fryktinngytende rykte, så noen tilbedere et snev av vennlighet i Plutos kalde oppførsel, og trodde at han beskyttet de som stod ham nærmest og tilga selv hans mest gjenstridige fiender. Kort sagt, utseendet til Pluto antydet både skjult glans og mørke som lurte under overflaten.

Konklusjon

Pluto er en viktig skikkelse i romersk mytologi. Han er assosiert med både liv og død, velstand og ødeleggelse. Som herre over underverdenen presiderer han over alle de døde sjelene. Pluto er en kompleks figur, og representerer noen av de mest grunnleggende aspektene ved menneskets eksistens.